Glas Javnosti

GODINA TEK POČELA, A IMAMO NOVI SOJ: Šta je DELTAKRON, i kakve mogu biti posledice?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Iako sama kovanica "Delta" i "Omikron", govori da je u pitanju hibridna varijanta dva soja korona virusa, od kojih su oba poznata, trebalo bi biti oprezan oko deltakron soja koji je registrovan na Kipru, piše Blumberg.

Leondios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra, nazvao je soj „deltakron“, zbog njegovih genetskih potpisa nalik omikronu unutar delta genoma, navodi Blumberg.

Kostrikis i njegov tim su do sada pronašli 25 slučajeva virusa, navodi se u izveštaju. Još je prerano reći da li ima više slučajeva soja ili kakve posledice može imati.

- Videćemo u budućnosti da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji" u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron, rekao je Kostrikis u intervjuu za Sigma TV u petak. On veruje da će omikron biti zarazniji od deltakrona - dodao je.

Dr Kostrikis je rekao da je „učestalost mutacija bila veća među onima u bolnici, što bi moglo značiti da postoji korelacija između deltakrona i hospitalizacija“.

Kako konkretna varijanta nije identifikovana nigde drugde u svetu, rekao je on, ovo otkriće bi moglo biti od globalnog interesa, navodi se u izveštaju Sajprus Mejla.

Istraživači su svoje nalaze ove nedelje poslali u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati viruse, navodi Blumberg.

Ovo otkriće su neki naučnici kritikovali i navode da se radi o običnom slučaju kontaminacije.

ko su neki izrazili zabrinutost zbog izveštaja o još jednoj varijanti, nekoliko naučnika je odbacilo otkriće kao lažnu uzbunu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR