Glas Javnosti

Godfri: Srbija dobija deo američke pomoći za borbu protiv kovid-19

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas da će Srbija dobiti deo novca iz fonda od 274 miliona dolara koji su SAD izdvojile kao pomoć zemljama sa hitnim medicinskim potrebama u borbi protiv pandemije novog korona virusa i da je vlada Srbije već dostavila spisak onoga što je najpotrebnije.

U video poruci postavljenoj na Fejsbuk stranici ambasade SAD u Srbiji, Godfri je rekao da se pozivu za pomoć Srbiji odazvala i EU i da će posle prve, sinoćne isporuke u Beograd stići još četiri isporuke pomoći EU.

Godfri je podsetio da je državni sekretar SAD Majk Pompeo juče najavio da će vlada SAD izdvojiti 274 miliona dolara pomoći za 64 države sveta koje su najugroženije u borbi protiv kovid-19.

Drago mi je što mogu da vas obavestim da će u Srbiju stići deo toga novca, rekao je Godfri.

On je naveo da je vlada Srbije dostavila listu onoga što je sada najpotrebnije da se zaštite najosetljivije grupe stanovništva.

Prema njegovim rečima SAD će obezbediti tu pomoć Srbiji u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Unicefom a takodje će se truditi da prilagodi ostale programe u Srbiji kako bi se akcenat stavio na ono što je sada najpotrebnije.

"Zemlje širom sveta suočene su sa brojnim izazovima zbog virusa kovid-19 ali u tome nikako ne treba da budu same. Amerika je spremna da pomogne Srbiji iako se i mi, u svojoj domovini, borimo sa istim problemom. Tako rade prijatelji", rekao je Godfri.

Podsetivši da su "Srbija i SAD bile saveznice u dva svetska rata" on je dodao da i sada stoje "rame uz rame kada se treba suočiti sa ovom zdravstvenom krizom".

Godfri je ukazao da se i EU odazvala na poziv Srbije za pomoć i da su posle prve isporuke koja je stigla sinoć, spremne još četri isporuke pomoći iz EU.

"Svi možemo da damo svoj doprinos i uveren sam da ćemo se svi izboriti ako se držimo zajedno", rekao je ambasador SAD u video poruci.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je saopštio da je američka vlada brzo angažovala do sada najveća sredstva kao odgovor na pandemiju kovid-19, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Izvor: Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR