Glas Javnosti

Glas INTERVJU: Profesor dr Dragana Jovanović, pulmolog svetskog glasa: Kovid 19 poguban i po psihu i osnovne postulate ljudskog postojanja - čoveka kao socijalnog bića

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prof dr Dragana Jovanović, bivši direktor na Klinici za pulmologiju Kliničkog Centra Srbije u Beogradu, nažalost, nije u "državnom kriznom štabu", ali je veoma aktivna u UPK, a lično, koliko je u njenoj moći pomaže građanima koji je svakodnevno bombarduju pitanjima i očekuju savet i pomoć od nje...

Dakle, pravi čovek ali i ne  svojom krivicom NE i na pravom mestu, govori za Portal  GLAS JAVNOSTI o Kovidu 19, merama u borbi protiv ove svetske pošasti i pandemije, ali i o onom šta  nas očekuje u neizvesnoj sutrašnjici... 

**********

Glas javnosti: Vi ste jedan od vodećih pulmologa u Srbiji i u Evropi, ali Vas nema u Kriznom (državnom) štabu u borbi protiv Kovida 19. Istovremeno znam da pomažete mnogim ljudima u zemlji i van nje da bar saznaju šta im je valja činiti? Istina, posle brojnih prozivki u javnosti, posebno od grupacije lekara (UPK) - imam utisak da Vam je Krizni štab prećutno ponudio da im se - pridružite, ili je to ipak bilo bacanje prašine u oči?

Dragana Jovanović: Nažalost, KŠ nije inkorporirao korisne predloge drugih stručnjaka u svoje stavove i odluke, ali se potrudio da po različitim televizijama i štampanim medijima svakodnevno obrazlaže svoje stavove kao jedino moguće i jedine medicinski opravdane, „logične“ u očima upravo građana koji nisu u medicini, dakle populistički. I to je samim tim velika šteta i po zdravlje građana. Stavovi i predlozi pre svega veoma kompetentnih medicinskih stručnjaka, od kojih su neki sada i članovi udruženja “Ujedinjeni protiv kovida”(UPK), bili su od početka epidemije jasni, upozoravajući članove KŠ i zdravstvene vlasti na nadolazeću veoma tešku situaciju za građane ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće epidemiološke i druge potrebne mere na vreme. Kada su se od jula  i potpisnici peticije, a potom i kao člnovi novoformiranog udruženja Ujedinjeni protiv kovida obraćali zdravstvenim vlastima sa opravdanim kritikama kontroverznih i promenljivih izjava članova KŠ i sa upozorenjima da Srbija nema ni osnovnu neophodnu strategiju za borbu protiv zaraznih bolesti i da će stoga epidemiološka situacija izmaći kontroli, predlažući da se bar još neke odgovarajuće mere preduzmu, predstavnici KŠ i zdravstvenih vlasti su se međutim oglušivali o sve ove dobronamerne predloge.

G.J: Evo, već je prošlo DEVET meseci od pojave ili saznanja o novoj pošasti XXI veka, medicina je u kolapsu, zdravstveni sistemi i najvećih zemalja sveta su pred pucanjem, lekari "na izdisaju"; termini kao što su - distanca, budimo odgovorni, ne viđajmo najbliže svoje, ne vodimo ljubav, razgovarajmo samo preko skajpa ili telefona, su se odomaćili? Da li je to - odrođivanje - osnovno načelo Kovida 19?

Dragana Jovanović: Ovo je globalni problem očigledno, najveće direktno žrtve kovida su starija populacija, siromašni, oskudnog obrazovanja koji su očekivano slabijeg imuniteta, pa čovek ne može a da se ne zapita da li se sve ovo dešava baš slučajno. Tu su indirektno velike žrtve kovida i hronični bolesnici, naročito oboleli od teških bolesti, jer je mnogima zbog ovakve situacije onemogućeno pravovremeno dijagnostikovanje i lečenje, osim ukoliko to mogu da plate u privatnim zdravstvenim ustanovama – dakle, diskriminacija po osnovu socio-ekonomskih razlika. S druge strane, Kovid epidemija sa svim neophodnim epidemiološkim merama je svakako pogubna i po psihu i po osnovne postulate ljudskog postojanja - čoveka kao socijalnog bića. Zato ima toliko puno teorija zavere, koje po mnogima to nisu, između ostalog o ciljanoj depopulaciji i alijenaciji, otuđenju izolovanog čoveka, pa time i lakšeg manipulisanja ljudima u toj situaciji.

G.J: Brojni instituti i farmaceutski giganti, verujem i najveći umovi današnjeg nivoa medicinskih nauka su uključeni u ovoj neravnopravnoj borbi sa "stel-virusom", ali pravih rezultata još nema? Imam utisak da i savremena medicina luta u debelom mraku, više čulom pipanja, nego vijugama mozga, i da se svet, pa i mi u Srbiji, ako smo uopšte deo sveta, vrtimo u krug?!

Dragana Jovanović: Mnogo je nepoznanica, ali ipak i sve više saznanja – pa tako najnoviji radovi britanskih doktora ukazuju da imunitet stvoren kovid infekcijom nije kratkotrajan kako se mislilo, već je u velike većine najmanje 6 meseci, i duže. To onda možda menja i perspektivu vakcinacije u epidemiji, olakšava možda odluke i logistiku pristupa u ovom momentu kad i nema dovoljan broj vakcina, tj. moguće je da oni koji su nedavno preležali infekciju, budu izostavljeni iz trenutnih prioriteta vakcinisanja za sada kao imuni. Njih je dosta jer oko 80% su praktično asimptomatski preboleli kovid, pa bi, da postoji pouzdan test kao sigurna potvrda imuniteta prema kovid virusu, bio dragocen, a to testiranje došlo u prvi plan kod odabira populacije za prioritetno vakcinisanje, sa ciljem zaustavljanja epidemije. Međutim, iz nepoznatog razloga, serološki testovi u tom smislu nisu nešto dalje razvijani i usavršavani. Novi problem je i širenje nekih novih zaraznijih sojeva ovog virusa od koga prevashodno oboljevaju deca, što dalje komplikuje ove epidemije. Vreme će pokazati kako će se cela ova situacija i u svetu odvijati.

G.J: Imam utisak, potkrepljen "kafanskim anketama" da su oni koji su za vlast Aleksandra Vučića na jednoj, a oni drugi koji nisu za ovakvu vlast - potpuno na drugoj strani? Mislio sam, pogrešno, da je politička borba jedno, a svetska pandemija ipak nešto sasvim drugo? Izgleda da je u nas, zapravo, sve - politika i politikanstvo?

Dragana Jovanović: Nažalost, kod nas se sve kapitalizuje politički, mi živimo izbornu kampanju sve vreme. Lako je uvideti da u drugim zemljama tokom ove epidemije vlasti bez pogovora sprovode predloge i odluke svojih medicinskih stručnjaka. Nikada relativizacija brojeva neistinitim rezultatima ne može zamagliti uvid onih koji hoće i mogu da vide istinu, mada je izgleda takvih značajno manje. Odlični potezi izgradnje dve kovid bolnice (Batajnica i Kruševac) su maltene kompromitovane nepotrebnim stavljanjem u kontekst politike.

G.J: Svakodnevno u režimskim medijima čitam ode našem zdravstvenom sistemu, u opozicionim medijumi salve kritika trenutnom stanju? Nije li, ipak, istina negde po sredini, niti je vlast bezgrešna, ali niti su kritičari baš u svemu u pravu. Vi, kao ugledni i priznati lekar-specijalista, i Vaše kolega imate neke ideje, pretpostavljam, više naslućujem, pa kako je moguće da se sa Vašim kolegama "s one strane" ne možete kao profesionalci dogovorite i ujedinite sve snage, da se pokuša sve što je moguće da se korona virus, bar utiša, ako ne i iskoreni?

Dragana Jovanović: Kod nas se politika uvukla u problem epidemije, a kolege iz KŠ su svakodnevno zvezde različitih medija, naročito u poslednjih par meseci povodom prozivanja opravdanosti njihovih stavova od strane UPK, a ti nastupi su sa ciljem pravdanja, što predstavlja specifičnu scenografiju samo za Srbiju. Razni stručni tekstovi na sajtu UPK, predlozi kompetentnih epidemiologa, ali i predlozi nekih lako ostvarivih organizacionih promena kao i medicinskih tekstova za doktore i građane, čijem sam kreiranju lično puno doprinela, trebalo je da „dopru“ do članova KŠ i da se zarad zaustavljanja, zarad kontrole ove epidemije i manjih posledica po zaražene i obolele, neki prihvate i primene kao njihovi.

G.J: Zapravo, osnovna zamerka "kritičarima" je: "oni stalno kritikuju, a ne nude - ništa?!" Da li se stvarno "ne nudite ništa" ili se te Vaše ideje sklanjaju po stranu ili uvek i unapred kritikuju, ma kakve zaista bile?

Dragana Jovanović: Najpre se ove ideje sklanjaju po strani, ali i unapred kritikuju da bi se relativizirao njihov značaj, kao i značaj članova ovog udruženja. A sve u funkciji „zaštite politike KŠ“. Razlozi su možda i želja da se ne troši npr. budžet za plate za predloženo preko potrebno angažovanje nezaposlenih lekara sa biroa; paradoks da jedino Srbija od svih evropskih zemalja ima gomilu nezaposlenih lekara – Hrvatska je npr. morala da angažuje penzionere u kovid epidemiji, jer nema nezaposlenih lekara, a neke evropske zemlje čak primaju npr. naše lekare bez ikakve nostrifikacije diplome zarad uspostavljanja kontrole nad ovom epidemijom. Kod nas je situacija sve teža, sad već preko 60 lekara preminulo, mnogo obolelo, svi iscrpljeni neprekidnim radom mesecima gledajući kako je mnogo puta borba za život bolesnika uzaludna, porazna, pa je taj sindrom „sagorevanja“ zdravstvenih radnika toliko izražen da svakako utiče i na njihov imunitet.

G.J: Da budem konkretniji: Šta bi Vaša grupa konkretno predložila da se radi drugačije, kakvu organizaciju predlažete i šta bi trebalo učiniti da javnost, ukoliko je ovde uopšte ima, bila brzo, tačno i istinito informisana?

Dragana Jovanović: Poziv na protivepidemijske mere i predloge organizacionih promena stoje na sajtu UPK, a predočene su KŠ, zdravstvenim vlastima i celoj javnosti još sredinom oktobra 2020. Sad je aktuelna i posebno osetljiva situacija u vezi sprovođenja vakcinacije, o prioritetima za vakcinisanje i sprovođenju iste, a svakako sve vreme na prvom mestu jeste neophodno zapošljavanje doktora jer ovo razboljevanje i umiranje iscrpljenih doktora koji rade već mesecima sa kovid obolelima, istovremeno uz ogroman svakodnevni broj zaraženih i obolelih, preti da dođe do pucanja zdravstvenog sistema.

G.J: Istina, zahvaljujući internetu svako može da pročita šta se događa u svetu, ali priznaćete da i na društvenim mrežama može svašta da se pročita. Na kraju lekari leče ljude, a ne Gugl?

Dragana Jovanović: Upravo tako, ali u ovom haosu tim pre je važno da i građani imaju istinite i pravovremene informacije direktno od lekara, kojima se najviše i veruje. Istina je da se neke kvalitetne infomacije dobrim delom mogu naći na nekim stručnim sajtovima, ali je to apsolutno nedovoljno. Često promenljive i kontroverzne haotične izjave članova KŠ od danas do sutra posebno su unele nepoverenje, pa dobrim delom mnogi građani kada se razbole ili se pak to dešava nekom od članova porodice, u ovoj situaciji prilično loše organizacije zdravstvene službe, da ne bi čekali satima po zimskom vremenu ispred kovid ambulanti, pribegavaju informacijama sa društvenih mreža kao najlakše dostupnim, gde su izneti uporedo sa korisnim istinitim informacijama i puno kontroverznih i toliko netačnih podataka da to ide do apsurdnih stavova. Zato postoji toliko polarizovano mišljenje među građanima po nekim pitanjima u vezi kovid infekcije kao npr. u vezi aktuelne vakcinacije.

G.J: Čujem da pišete online knjigu koju ćete besplatno podeliti javnosti? Uostalom, to se od Vas, kao vrsnog lekara i humaniste i očekivalo, uostalom mnogim ljudima svojim savetima, putem interneta pomažete, ali...Nemate li utisak da je danas previše lekara koji se bave pisanjem i prepucavanjem u javnosti, umesto da se bave svojim poslom...

Dragana Jovanović: Kako su u svim kovid bolnicama sad angažovani lekari raznih specijalnosti koje nisu srodne infektologiji, pulmologiji, anesteziologiji, internoj medicini, ili su pak to svršeni lekari bez specijalizacije, svakako svim takvim profilima nije bliska kovid problematika, i ne osećaju se ni dovoljno kompetentnim da se bave i leče kovid obolele. Stoga mi je želja da pomognem da u koncizno napisanoj manjoj knjizi o kovid infekciji mogu da se oslone na njen sadržaj u svom praktičnom radu i da nađu potrebne odgovore za razne situacije. Manji deo osnovnih par tekstova u skraćenoj formi se nalazi već na sajtu Ujedinjeni protiv kovida. Priznajem da se lično trudim da se ne pojavljujem često u medijima bilo televizijskim ili štampanim, jer imam utisak da u sadašnjoj teškoj situaciji ima nekako previše eksponiranja doktora, pa je čini mi se javnost prezasićena čak i kad se radi npr. o izuzetno lepo napisanim člancima, to je nekako postalo pomalo uobičajeno, pa time gubi na toj izuzetnosti, a istina i ova naša, prilično loša situacija se time nažalost ne menja.

G.J: Kako ste zapravo, zadovoljni kako medijiji u Srbiji izveštavaju o pandemiji?

Dragana Jovanović: Mislim da ova toliko ozbiljna epidemija zaslužuje i zahteva istinito izveštavanje, pragmatično po svom formatu, ne senzaconalistički već samo ozbiljno, da se ljudi mogu osloniti na date informacije kao tačne, a ne da im se stvara haos u glavi zbog gomile različitih pa i suprotnih informacija i tumačenja situacije, koji onda dovodi do potpune nesposobnosti kritičkog mišljenja uz potpuni gubitak samopouzdanja i vere u ispravnost sopstvenog mišljenja.

 *********

Dragana Jovanović je profesor Interne medicine-Pulmologije,  dugo godina rukovodilac katedre Palijativne Medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Završila je Medicinski fakultet u Beogradu 1977.g, 1983g. završila je specijalizaciju iz pneumoftiziologije. Doktorsku tezu "Prognostički faktori tokom polihemio-i radioterapije karcinoma pluća" odbranila je 1996.g. na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Radila u Klinici za pulmologiju Kliničkog Centra Srbije u Beogradu od 1979. Oblast užeg interesovanja i rada je torakalna onkologija, palijativna medicina, intersticijske bolesti pluća i tuberkuloza.          Mentor brojnih doktorskih teza, od kojih su mnoge uspešno završene, preko 20 magistarskih teza, 14 supspecijalističčkih radova. Predavač po pozivu brojnih međunarodnih Kongresa i Konferencija u inostranstvu i zemlji, predavač po pozivu Evropske Onkološke Škole (ESO) za Balkan Master Class i Predsedavajući za sesiju na temu karcinoma pluća godinama; Naučni koordinator za ESO kurseve održane u Beogradu na temu karcinoma pluća.

Autor/koautor u preko 320 radova. Urednik i autor većine poglavlja za knjige: Klinički aspekti tuberkuloze 2003, Palijativno lečenje karcinoma pluća 2007, Nezarazne respiratorne bolesti 2013. Kourednik i autor nekoliko poglavlja za knjigu Tuberculosis-Lessons learnt. Autor preko 40 poglavlja u raznim knjigama i udžbenicima. Recenzent je nekoliko uglednih međunarodnih časopisa.  Član je Srpskog lekarskog društva, Respiratornog udruženja Srbije, Evropskog Respiratornog Udruženja (ERS), CHEST ACCP, ESMO i IASLC. Član ERS College of Experts i ERS Task Force Thoracic Oncology. Član je Royal Medical Board HRH Karađorđevića, i nekoliko međunarodnih stručnih/ekspertskih bordova...

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR