Glas Javnosti

Francuska i Britanija idu crnim stopama Italije i Španije

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Statistika pokazuje da Velika Britanija i Francuska gotovo u korak prate zastrašujući put koji su Italija i Španija već prošle, izveštava britanski "Skaj njuz".

Sa 47.806 zaraženih i 5.000 preminulih, Britanija se trenutno nalazi na osmom mestu najpogođenijih zemalja na svetu, ali bi uskoro mogla da postane evropski epicentar.

Naime, prema sadašnjem rastu Britanija bi do kraja nedelje mogla bi da ima više od 10.000 mrtvih.

Skaj njuz je, kako je preneo Blic, objavio grafikon smrtnih slučajeva po zemljama, na kojem se vidi rast stope smrtnosti u najpogođenijim zemljama nakon prijavljenih prvih 100 slučajeva.

Prvih deset dana nakon 100 žrtava, britanska kriva smrtnosti bila je ispod italijanske i španske, što se smatralo ohrabrijućim znakom, ali se onda desio preokret, prenosi "Blic".

I baš u trenutku kada su španske i italijanske krive počele da se poravnavaju, britanska je počela strmoglavo da se penje.

Francuska je postala peta zemlja koja je prestigla Kinu po broju obolelih i treće najveće žarište u Evropi, a zatim je počela da beleži rokordne brojeve preminulih, navodi "Skaj njuz".

Stopa smrtnosti je do vikenda skočila za 61 odsto, a rast broja zaraženih za 44.

Trenutno je u zemlji 92. 839 obolelih i 8. 078 preminulih.

Razlog za tako drastičan skok je posebno zabrinjavajući.

Francuska je od prošle nedelje počela da u zvaničnu statistiku ubraja i slučajeve iz staračkih domova, a upravo je ulazak virusa u staračke domove u Italiji i Španiji bio jedan od glavnih uzroka koji su doveli do katastrofe.

Prema zvaničnim podacima od petka, u staračkim domovima širom Francuske bilo je 17.827 zaraženih, a sanas je taj broj još veći.

Francuska je krajem januara bila prva evropska zemlja koja je prijavila prisustvo korona virusa unutar svojih granica.

Kako je italijnsko žarište raslo, činilo se da je situacija u Francuskoj pod kontrolom, sve do sredine prošlog meseca kada je naglo eskalirala, dodaje "Skaj njuz".

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR