Glas Javnosti

FOTOGRAFIJA IZ SRBIJE PROGLAŠENA ZA SLIKU DANA U SVETU

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Da li je ovo najpotresnije lice pandemije korone? Svetske agencije su ovu fotografiju proglasile slikom dana iz celog sveta.U selu Gornja Temska kod Pirota fotograf Zoran Milić uslikao je jedan stariji par kako radi na njivi sa maskama preko lica.

Svetske agencije su ovu fotografiju proglasile slikom dana iz celog sveta, pronašavpi da ona sjajno oslikava trenutak u kojem se cela planeta nalazi.

Koronavirus koji izaziva Covid-19 može proizvesti više nego tri puta veću količinu patogena od soja koji je izazvao izbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma (Sars) 2003. godine, iako pacijenti mogu pokazati manje upalne i imunske reakcije, otkrila je studija.

Nalaz iz istraživanja, koji je vodio ugledni hongkonški mikrobiolog Juen Kvok-jung, prvi je te vrste zasnovan na testovima sprovedenim na plućnom tkivu uklonjenim od pacijenata.

 

Rezultati su podvukli virulentnost bolesti, kao i poteškoće za zdravstvene vlasti u svetu da je otkriju u poređenju sa Sarsom.
 
Podsećanja radi trebalo je oko šest meseci da se obuzda epidemija Sarsa.

Covid-19 je mnogo veći izazov. Ovaj virus je zarazio više od 1,6 miliona ljudi širom sveta i prouzrokovao više od 100.000 smtnih slučajeva za četiri meseca. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Sars je zarazio oko 8.098 ljudi, a umrlo je njih 774.

“Skoro da ne postoji mogućnost da se virus obuzda pre jula”, rekao je Iuen sa Univerziteta u Hongkongu, koji je vodio studiju objavljenu u naučnom časopisu “Clinical Infeentist Diseases”.

On i njegov tim otkrili su da novi koronavirus u roku od 48 sati stvara 3,2 puta više infektivnih virusnih čestica od Sarsa.

“U nekim slučajevima, COVID-19 se replicira i do 100 puta u roku od 48 sati, dok je Sars virus možda dostigao oko 10 do 20 replikacija”, rekao je Ču Hin, docent za istraživanja sa medicinske škole HKU.

Uprkos tome što se reprodukuje efikasnije, novi virus izazvao je sporije imunološke i upalne reakcije, navodi se u studiji. Za razliku od Sarsa, COVID-19 skoro nije izazvao nikakve signalne proteinske interferone u roku od 48 sati, što je ključno u pokretanju imunološkog sistema da deluje protiv virusa.

“Virus je poput nindže, razmnožava se u telu sa nižim interferonima i upalnim reakcijama”, rekao je dr Džasper Čan Fok-vu, docent klinike na medicinskoj školi, dodajući da bi dodatni testovi mogli biti korisni u ubrzavanju kliničkih ispitivanja za lekove.

Nedostatak simptoma ili samo blagi simptomi otežali su vladama širom sveta da obuzdaju COVID-19.

S obzirom da 90 odsto populacije nije imuno, Juen je upozorio da se virus može da se nastavi da se širi i posle leta. Iako bi društveno distanciranje i univerzalno maskiranje trebalo da se nastave, on je predložio da se imenuje nadzornik za suzbijanje infekcija u svakoj kancelariji i školi nakon jula.

„Nastavite da nosite maske, nastavite da imate veoma dobru ličnu higijenu pre nego što uđete u školu ili kancelariju. Takođe bi trebalo da budete prvo testirani kako biste bili sigurni da nemate virus “, rekao je Juen, dodajući da Hongkong mora da poveća kapacitet za testiranje virusa.

„Studija je takođe pokazala da samo karantin od 14 dana nije bio dovoljan. Kada ponovo otvorimo granicu, putnici će možda morati da budu testirani.”

Otkrića su takođe dokazala da koktel terapija hongkonških lekara ide u pravom smeru da bi se indukovao odgovor imunog sistema, dodao je Juen. Lekari prepisuju koktel u kome su lopinavir i ritonavir zajedno sa beta-interferonom.

“Iz naših preliminarnih rezultata proizlazi da je beta-interferon okosnica, najvažnija komponenta ove terapije”, rekao je Juen.

danasnje.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR