Glas Javnosti
posta

Fajzer PAO NA ISPITU! Ministarstvo potvrdilo: NIJE EFIKASAN protiv ovog soja korone!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kompletna država Izrael je vakcinisana Fajzer/Biontekovom vakcinom protiv korone.

Prema novim podacima ministarstva, efikasnost vakcine Fajzer/Biontek značajno se smanjila u poslednjih nekoliko nedelja kako se agresivnija delta varijanta korona virusa proširila, pa je efikasnost vakcinacije u sprečavanju infekcije pala na 64 procenta u odnosu na 95,3 koliko je iznosila kad je dominantan bio Alfa soj.

To je slučaj i kod sprečavanja simptomatskih oboljevanja, ali vakcina i dalje vrlo efikasno štiti od ozbiljnog toka bolesti i hospitalizacije, prema ministarstvu, 93 odsto.

U februaru je izraelsko Ministarstvo zdravlja objavilo da Fajzerova vakcina sprečava kovid 19 sa efikasnošću od 95,8 procenata, simptomatsko oboljevanje u 98 odsto slučajeva, dok je efikasnost u smislu sprečavanja hospitalizacija i smrtnih ishoda bila 99 odsto.

Zbog visoke stope vakcinacije, Izrael ima dobre podatke, pa iako se već oko dve nedelje, zbog visokozaraznog delta soja, beleži povećan broj registrovanih novih infekcija, za isti period nije zabeležena smrt povezana s virusom.

Preliminarni nalazi jedne druge, škotske studije, objavljene u časopisu Lanset prošlog meseca, pokazali su da vakcina Fajzer obezbeđuje 79 odsto zaštite od infekcija varijantom delta, u poređenju sa 92 odsto za one izazvane Alfa sojem.

Ista studija koja je analizirala podatke na 5,4 miliona ljudi u Škotskoj pokazala je da vakcina Oksford-AstraZeneka obezbeđuje 60 odsto zaštite od infekcije delta varijantom, u poređenju sa 73 odsto za prethodno dominantni alfa soj.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR