Glas Javnosti

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA ODLUČIO: Obavezna vakcinacija je LEGALNA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je doneta u četvrtak i usledila je nakon zaključka žalbe koje su češke porodice podnele sudu zbog obavezne vakcinacije dece, piše Dojče vele.

Evropski sud za ljudska prava, kome su se obratili roditelji dece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja, ocenio je danas da je obavezna vakcinacija "neophodna u demokratskom društvu". Iako se presuda nije direktno bavila vakcinama protiv kotonavirusa, stručnjaci smatraju da će imati uticaja i na to.

Ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19", rekao je agenciji Frans pres advokat Nikola Ervije koji je specijalizovan za ECHR. On, međutim, ističe "slobodu procene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike".

Ovaj stručnjak takođe ukazuje da odluka suda konstatuje "generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbežnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola".

Sud, kako dodaje, podržava "princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osećaju manje ugroženim bolešću, kada je reč o zaštiti najugroženijih osoba".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR