Glas Javnosti

EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE OTVORENO PROTIV RUSKE VAKCINE: Primanje SPUTNJIKA V je kao igranje RUSKOG RULETA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Protiv ruske vakcine Sputnjik V se sve više otvoreno priča u okvirima EU a ovoga puta kritike su stigle iz Evropske agencije za lekove (EMA).

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer Hohe apelovala je na članice Evropske unije da se suzdrže od odobravanja korišćenja ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu na nacionalnom nivou, dok agencija potpuno ne ispita njenu sigurnost i efikasnost.

- Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU-a da ne odobre vakcinu Sputnjik za hitnu upotrebu - rekla je, preneo je Tanjug, pozivajući se na britanski Guardian i agenciju Reuters.

- U budućnosti možemo imati Sputnjik na tržištu, kada budemo imali neophodne podatke i njihovu analizu. Tak postupak je u toku u EMA - dodala je.

Ona nije odbacila da postoji mogućnost da se Sputnjik pojavi u ponudi za vakcinaciju u zemljama EU-a.

pixabay

 -Pre toga je neophodno da se uradi ekspertiza, koju je EMA počela. Podaci koji stižu od ruskog proizvođača će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, sigurnost i efikasnost. Ukoliko sve prođe, vakcina će biti odobrena - dodala je Virthumer Hohe.

- To je uporedivo sa Ruskim ruletom. Savetujem snažno protiv hitnog postupka odobravanja - rekla je ona. 

Sputnjik V je već odobren ili je blizu odobravanja u tri zemlje EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj – a zvaničnici Evropske unije su rekli da bi Brisel mogao početi pregovore sa proizvođačem vakcine ukoliko najmanje četiri države to zatraže.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR