Glas Javnosti

EVO KOLIKE SU ŠANSE DA PACIJENTI KOJI SU NA RESPIRATORU PREŽIVE: Doktor objasnio u kakvom kliničkom stanju su oni koji dospeju do POSLEDNJE MERE!

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju Kliničkog centra Srbije objasnio je koliki broj pacijenata koji završi na mehaničkoj ventilaciji, respiratoru, zapravo preživi.

-Od marta imamo iskustva i možemo govporiti o brojkama. treba samo različiti da onaj broj koji dođe do respiratora to su pacijenti u izuzetnom teškom stanju i ne bi bili da nisu u takvom stanju. Zato što se tu pravi malo zamena teza da neko je jako loše zato što je na respiratoru. Ne, on je u izuzetno lošem kliničkom stanju i zato je dospeo do poslednje mere koju možemo da pomognemo, a to je mehanička ventilacija putem respiratora. Kada je u takvom stanju procenat preživljavanja kod nas je između 30 i 40 odsto- kaže dr Lađević na RTS-u.

On je upitan koliko pacijenata se nađe u takvom stanju?

Foto: Youtube/Printscreen

-U Batajnici gde je skoro 500 bolesnih, 100 je na različitim tipovima mehaničkoj ventilaciji, gde je 10 odasto intubirano. Jeste da smo neke pacijente preuzeli u kritičnom stanju. Hajde da kažemo da je 5 odsto pacijenata na mehaničoj ventilaciji, gde su i intubuirani- zaključuje dr Lađević.

Doktor je imao poruku i za one koji su sumnjačavi u vezi sa virusom.

-Ukoliko neko smatra da ne postoji, možda bi bilo dobro organizovati im neku ekskurziju, pa da pogleda. Unutra mislim da bi vrlo brzo shvatio koliko je to opasno- rekao je dr Lađević.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR