Glas Javnosti

ENORMNO POVEĆANJE BROJA ZARAŽENIH: Da li je glavni KRIVAC za trenutnu situaciju BRITANSKI SOJ KORONE?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Enormno povećanje broja zaraženih i pacijenata koji zahtevaju priključivanje na repsirator, je situacija sa kojom se suočavamo poslednbjih nedelja. Doktor Predrag Kon je rekao da je kod oko 30 odsto svih zaraženih otkriven britanski soj korone, pa se postavlja pitanje da li je ovaj oblik virusa glavni krivac za trenutnu situaciju.

Poslednjih dana suočavamo se sa enormnim povećanjem  broja  pacijenata koji zahtevaju priključivanje na repsirator.

Prvog dana u martu taj broj je iznosio 164 pacijenta, a za tačno deset dana je preskočio brojku od 200 i 10. marta je bilo tačno 212 najtežnih pacijenata, a prekjuče se cifra popela i na 213. Danas je situacija nešto lakša i na respiratorima je 205 osoba.

Nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković odgovorio je na pitanje da li je britanski soj virusa krivac za porast broja zaraženih.

- Krivac za ovo što nam se sada dešava je korona virus i svi njegovi oblici. Verovatno jeste britanski soj i verovatno neki drugi sojevi kolaju, ali to sada nije toliko ni bitno. Jedini nam je u ovom trenutku spas da se ljudi vakcinišu, jer ako se ovo otegne unedogled, virus će imati priliku da mnogo više mutira i sve će ovo što je do sada urađeno biti bačeno u vodi i imaćemo novi krug - kazao je Gojković.

Inače, ova je vrsta korona virusa je 30 do 100 odsto zaraznija od prethodnih varijanti koje su bile dominantne, objavio je Britiš medikal džurnal. Baš zbog toga je virusu lakše da dođe do osetljivijih grupa stanovništva, a onda i da potencijalno poveća smrtnost.

I član Kriznog štaba dr Kon je rekao da je jedna od odlika ovog virusa lakše prenošenje, kao i da je prisutniji kod mlađih ljudi, a glavni dokaz da je transmisija virusa sada olakšana govori i to da je sve više celih porodica koje su zaražene.

- Utisak je da to počinje da se to prenosi više kod mlađih, i to su obično obostrane upale pluća. Ali je problem što se zaražavaju čitave porodice. To se vidi pogotovo na jugu Srbije, a u Beogradu nije toliko primetno - rekao je Kon i dodao da je problem što se u školama ne prijavljuju slučajevi zaražavanja.

Dr olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice Kliničko-bolničkog centra dr Dragiša Mišović, izjavila je za K1 da u poslednjem talasu deluje kao da se virus brže širi jer su u bolnicama kompletne proširene porodice.

 - Kod nas leži dečak koji ima 16-17 godina čija su oba roditelja u bolnici, deda je u bolnici, baka kod kuće na kućnom lečenju. Kompletno široku porodicu je zahvatio korona virus - navela je Ostojićeva.

Da je ovaj oblik virusa zaista prisutniji na jugu Srbije svedoči i veliki broj žarišta koja su se aktivirala baš tamo. Epidemiološka situacija u Vranju se u poslednjih mesec dana ne stišava, a Krizni štab sumnja da je glavni krivac za to baš baš britanski soj.

Epidemilog iz ovog grada na jugu Srbije dr Slađan Stanković nije mogao da potvrdi da se baš radi o ovom obliku virusa, jer nisu obavljena sva istraživanja, ali je i on sam primetio izmene u kliničkoj slici pacijenata.

- Moj utisak, na osnovnu kliničke slike, čini mi se da je on nešto izmenjen. Ja kao epidemiolog pratim te kliničke karakteristike, a baš to brzo zaražavanje i zaražavanje svih članova porodice mi daje utisak da se virus sada malo razlikuje. Sada je zarazniji - rekao je dr Stanković za "Blic".

Ipak, za "Zena.rs" virusolog dr Tanja Jovanović, kaže da, iako je možda zarazniji, zasad nema pomena da je britanski soj i opasniji po zdravlje, odnosno da bi mogao više da naškodi plućima i organizmu ili da ostavi dugotrajne posledice na pacijente u odnosu na trenutno dominantnu verziju virusa.

- Britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se osam nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća. Jedna od tih mutacija promenila je konformaciju površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju. A zatim, lakši ulazak u ćeliju omogućio je brže razmnožavanje virusa, što za posledicu ima veću količinu virusnih čestica u respiratornim sekretima preko kojih se virus izlučuje u spoljašnju sredinu. To je razlog bržeg prenošenja virusa. Trenutna ispitivanja pokazuju da britanski soj virusa, prepoznat kod nekoliko pacijenata u našoj zemlji, nema značajnog uticaja na dužinu hospitalizacije inficiranih osoba, na osnovu broja dana provedenih u bolnici, kao ni na težinu kliničke slike - kaže dr Jovanović.

 

Doktorka Jovanović još kaže da su testovi koji su se do sada koristili u otkrivanju virusa u organizmu apsolutno dovoljni i za otkrivanje ovog soja, kao i za imunizaciju koja je trenutno dostupna u Srbiji.

- Ono što je u ovom trenutku vrlo važno, promene koje su prisutne u ovoj varijanti virusa nisu uticale na smanjenje efikasnosti vakcina koje su registrovane u Republici Srbije. Takođe, dijagnostički testovi koji se koriste za dokazivanje novog korona virusa u bolesničkim uzorku (brisu nosa i ždrela) nisu izgubili osetljivost i specifičnost - rekla je virusolog Tanja Jovanović.

Svoja razmišljanja i stavove o britanskom soju izneo je i dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog Instituta "Kraljevo", gostujući na RTS-u.

- U Srbiji je evidentirano njihovo prisustvo i zna se da postoje. Verovatno je da će oni pokušati da dominiraju, kao u regionu, ali u smislu zaštite ili teže kliničke slike ili smrtnosti, ne postoje dokazi da su ti sojevi opasniji. Šire se lakše, pa je potrebna manja količina virusa, ali ne znači previše da li se neko zarazio britanskim ili nekim našim sojem, to je stručna informacija - naveo je dr Šekler.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR