Glas Javnosti

Експерти откривају колико је КОРОНА ВИРУС ОПАСАН ЗА ТРУДНИЦЕ

Korona virus
Autor: blic.rs

Према писању сајта "Тхе Гуардиан" труднице нису подложније обољевању од корона вируса и за сада не постоји доказ да се вирус може пренети на плод у току трудноће.

Због великог броја жена у Великој Британији које су тражиле одоговор на питање - колико је опасан вирус за труднице, добиле су одговор од стране институције Роyал Цоллеге за гинекологију.
Имуни систем у трудноћи није у истој "форми" као пре трудноће, што труднице излаже већем ризику и компликацијама у случају излагању вирусима попут грипа. Респираторне болести могу да доведу до тешког стања бебе, али на основу доступних података, ово није случај са вирусом Цовид-19, пише "Тхе Гуардиан".

Едвард Морис, председник Роyал Цоллеге за гинекологију рекао је да стручњаци тек почињу да изучавају вирус јер је нов, али чим дођу до нових података обавестиће јавност.

"У наредним недељама и месецима сигурно ће бити трудница у Великој Британији које ће бити позитивне на корона вирус. За сада су подаци лимитирани, али нема доказа да се вирус може пренети на плод", рекао је Едвард Морис.

Роyал Цоллаге се ослања на податке из Кине и Светске здравствене организације која је пратила 147 трудних жена, од којих су 64 тестиране позитивно на корона вирус, док су 82 случаја била нетипична. Од укупног броја жена 8% је имало теже симптоме корона вируса, а 1% је било у критичном стању.

Друга студија која је пратила труднице у Вухану у Кину дошла је до закључка да су бебе рођене здраве и да није било трагова вируса у мајичином млеку и пупчаној врпци.

Расел Вајнер из института Роyал Цоллаге за педијатрију рекао је да мајке и бебе ипак треба раздвојити након рођења детета, у случају да је мајка била позитивна на корона вирус.

"На основу онога што знамо, иако је дојење бебе важно не желимо да је излажемо потенцијалном ризику", закључио је Вајнер.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR