Glas Javnosti

ECFR: Vučić igra na kartu Kine

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kriza izazvana pandemijom korona virusa pružila je odličnu priliku srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da pojača verbalne napade na EU i da zaigra na kartu Kine, ali ostaje da se vidi da li je to pametan potez, navodi se u analizi Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR).

U tekstu pod nazivom „Razotkrivena korona virus diplomatija Srbije“, ECFR navodi da je Srbija mesto gde su na tapetu navodni neuspesi Evrope i da je Vučić 15. marta privukao pažnju tako što je vređao EU i hvalio Kinu zbog njene medicinske pomoći, nazivajući kineskog predsednika Si Đinpinga „iskrenim prijateljem i bratom srpskog naroda“.

- U izrazito ciničnom nastupu, Vučić je evropsku solidarnost nazvao bajkom i optužio je Uniju za licemerje -  navodi ECFR, međunarodna nevladina organizacija koja se bavi istraživanjima o evropskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Autori analize ocenjuju da „slučaj Srbije nije priča o dobronamernoj kineskoj politici i zahvalnosti jedne evropske demokratije kojoj je preko potrebna medicinska pomoć“.

-To je priča o uzajamno korisnoj diplomatiji i pompeznoj retorici. Sve više neliberalna srpska vlada koristi krizu i podršku Kine da ojača svoj politički legitimitet, da opravda nazadovanje demokratije, da zastraši civilno društvo i da dodatno ograniči medije - stoji u tekstu

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR