Glas Javnosti

DVERI PITAJU: Ko sprema građane Srbije za ZAMORČIĆE za kinesku vakcinu?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Savet za zdravstvo Srpskog pokreta Dveri saopštava da netransparentno i nedosledno ponašanje zvaničnih institucija daleko više doprinosi jačanju nepoverenja u vakcine od takozvanog „antivakcinalnog lobija“.

Poznato je da se poverenje izuzetno teško stiče, a vrlo lako gubi.  Tako smo tek zahvaljujući Rojtersu saznali da građani Srbije imaju šansu da budu uključeni, zajedno sa građanima Pakistana i još nekoliko zemalja Srednjeg Istoka i Južne Amerike, u treću fazu ispitivanja vakcine protiv korone renomiranog kineskog proizvođača, ističu u svom saopštenju i dodaju:

-Poznata je stvar da će, zbog pandemijom uzrokovane ekonomske devastacije najvećeg broja zemalja u svetu, sve faze ispitivanja nove vakcine biti skraćene u najvećoj mogućoj meri. Cilj je da se što pre dođe do vakcine koja će imati najpovoljniji odnos bezbednosti i efikasnosti. Prve faze ispitivanja su se odnosile uglavnom na bezbednost, a treća ispituje efikasnost vakcine i zahteva veliki broj pacijenta iz rizičnih grupa. Neželjene reakcije će biti procenjivane zasigurno i u četvrtoj fazi, dakle nakon registracije. Vakcina vrlo verovatno neće moći da se proizvede u potrebnim količinama ni za potrebe rizičnih grupa. Ministar zdravlja Srbije je sa druge strane izjavio da će ministarstvo obavestiti građane kada vakcina „dođe do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira“ i da će srpska Agencija za lekove odlučiti da li su ispunjeni svi uslovi, kažu Dveri u svojoj objavi.

-Moramo se zapitati kako smo se našli u ovako  „privilegovanom“ krugu zemalja? Zašto smo za ovo prvo saznali od Rojtersa?  Da li je učešće u testiranju uslov da među prvima dobijemo vakcinu, kao što je ranije najavljeno? Ko će preuzeti odgovornost (i materijalnu) za eventualne neželjene reakcije? pitaju se.

-Za nas je ovakvo testiranje neprihvatljivo, kao i obavezujuća primena vakcine. Sa druge strane, teško je poverovati da je u okeanu netransparentnosti i uzurpacije  svih institucija srpska Agencija za lekove ostrvo nezavisnosti. A u pitanju je zdravstvena bezbednost naroda, naglašavaju na kraju.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR