Glas Javnosti

DVE GODINE POSLE! Profesor Tiodorović otkriva šta se dešavalo u Kriznom štabu, ko se kako ponašao

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Borba sa koronom traje već dve godine, ali čini se, kao da je omikron zaista "odjavna špica".

Bolest će postati endemska, vakcine će biti modifikovane, a svet će disati slobodnije. 
Položili smo veliki ispit, a o tome šta nas čeka, šta se događalo tokom borbe sa virusom, za „Blic“ govori prof.dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, koji se nada da će nam proleće doneti veliko rasterećenje.
Dve godineje prošlo od kada ste pozvani da budete član Kriznog štaba. Ako pogledate iz ove perspektive, da li postoji nešto što biste drugačije uradili...

-Kada se napravi retrogradna analiza, uvek kažemo ovo je moglo bolje, ali…kad čovek nešto radi u tom trenutku radi najbolje što ume. Niko u svetu ne može da kaže da je uradio sve idealno. Prvo, na početku je postojala ta neka strategija, ima među našim kolegama onih koji su mislili da je u redu pustiti tako da se sve odvija kao u Švedskoj. Međutim, s druge strane preovladao je model jednog opreza gde se sa preduzimanjem mera zaustavljalo naglo širenje i stavljalo se pod kontrolu. Radili smo kako je u tom trenutku bilo najbolje. Mogu da kažem da smo mi ispravno postupili na samom početku kako bismo zaštitili starije stanovništvo, zato smo imali oštre mere. Iako nisam bio za ono potpuno zaključavanje da stariji ne mogu da izađu, ali urađeno je tako kako bi bili zaštićeni od virusa. Setimo se to je bio početak, nije bilo lako nikome. Bilo je primedbi zašto ovako, ali ipak smo mi od tog zaključavanja imali pozitivan efekat jer nismo dozvolili da nam se desi onaj italijanski scenario. Sada pominju Italiju kao dobar primer, ali to je usledilo posle jednog strahovitog udara koji su preživeli, koji je odneo koliko ljudi…pa oni to još uvek nisu saopštili koliki ljudi su izgubili.

Kako se pokazao zdravstveni sistem?

-Svi su oni shvatali da smo u pravu, ali morao je postojati taj balans. Bilo je u početku nekih stvari, pa zar morate ovako, ali većina je bila potpuno svesna da mi tražimo nešto što je potpuno normalno i što se u svetu primenjuje kao najbolji model. Tu ne mogu da izdvojim nikoga sad posebno, bilo je razgovora, ali svi smo imali isti cilj, da zaštitimo stanovništvo, ali i da preživimo ekonomski. Što se zdravstvenog dela tiče, ministar Lončar je, recimo, pokazao izuzetnu odgovornost i organizovanost, znam da se to neće svideti opoziciji što ovo kažem, ali ja ne razmišljam politički, ali razmišljam da smo mi napravili stvari u Evropi koje niko nije.

Mnogi su se pitali zašto ne radimo obdukcije i kada će ih biti, evo dobili smo salu za tu namenu. Koliko je to sada važno ne samo za utvrđivanje tačnog uzroka smrti, već i za nauku?

-To je izuzetno važna metoda. Ako je u jednoj Nemačkoj urađeno u prvom periodu samo osam obdukcija, i to u uslovima koji su najpovoljniji u Evropi, zašto se neko pitao što mi ne radimo. Ovo što su dobili naši patolozi, to su posebni uslovi, to je posebna sala, posebno obezbeđenje vazduha, sigurnosti, eto taj nivo bezbednosti i uslovi to je trebalo sačekati. SZO je direktno rekla da se obdukcije ne smeju raditi zbog mogućeg zaražavanja jer posledice bi bile strašne, eto mi sada imamo uslove i za to. Što se naučnog dela tiče, mi smo sada u situaciji da vidimo dosta toga, jer bez obdukcije se ne može znati šta se sve dešavalo u jednom organizmu. Ova bolest je sistemskog karaktera, ne napada samo respiratorni sistem, ne samo pluća, već može krenuti na svaki organ. Imate utisak kao da traži najosetljivije tačke u ljudskom organizmu, sada ćemo dobiti mnogo jasnije odgovore, rekao je Tiodorivić izmešu ostalog za Blic.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR