Glas Javnosti

Dr. Tiodorović: Brine nas dolazak oko 10.000 studenata iz regiona, moguć je i drugi talas

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Inkubacija korona virusa traje 14 dana, ali ćemo pravu sliku imati za 28 dana. Tada ćemo znati da li se epidemija završila ili ne.

Epidemiolog profesor doktor Branislav Tiodorović govorio je šta nas čeka u narednom periodu i šta će biti ako dođe do novog talasa korona virusa.

On ocenjuje da je trenutna situacija mnogo bolja nego što je bila.

"Još uvek imamo lokalne transmisije u pojedinim delovima Srbije, iako pacijenti imaju mnogo lakšu sliku nego što su imali ranije. S druge strane, iako više nemamo vanredno stanje imamo i dalje vanredne mere koje se moraju poštovati, a to su nošenje zaštitnih rukavica i maski, kao i držanje odstojanja. Ako se svi budu pridržavali tih mera, u narednih 28 dana ne bi trebalo da bude novih obolelih. Tek tada ćemo moći da kažemo da se epidemija završila", rekao je Dr. Tiodorović.

Kako se pretpostavlja, najveći problem će biti kada se u Srbiju vrate studenti iz drugih zemalja, koji studiraju na našim fakultetima.

"Najviše nas brine dolazak oko 10.000 studenata koji će doći iz Republike Srpske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja iz okruženja i sveta. Svi oni će morati da budu testirani i podvrgnuti neophodnom nadzoru. Za ulazak u Srbiju sada će biti neophodan negativan test na korona virus, i to ne stariji od tri dana, a u koliko ga ne budu imali, moraće da idu u karantin", naglasio je doktor Tiodorović.

Što se tiče drugog talasa korona virusa doktor Tiodorović kaže da je bitno obezbediti sve što je potrebno za rano otkrivanje virusa.
 
"Spremamo se za taj mogući drugi talas. Ali verujem da ako bude drugog talasa, da će on samo pronaći slučajne, osetljive osobe, koje će imati ozbiljnu situaciju sa virusom. Pripreme za drugi talas znače da podignemo na još viši nivo stepen naše pozornosti odnosno spremnosti, da budemo koncentrisani na pojavu virusa od prvoga trenutka. Zatim, da medicinsko-tehnološki budemo spremni da testiramo što više ljudi, ako je to potrebno da obezbedimo na vreme rano epidemiološko otkrivanje i istraživanje slučajeva prvih oboljenje. Na taj način ćemo preduprediti masovnije oboljevanje. Potom, da pratimo da li se sve preporuke poštuju. Ako je to tako, onda ćemo imati optimistični scenario. U suprotnom, moraćemo ponovo da se pripremimo za udar ove teške bolest. Međutim, mislim da imamo dovoljno iskustva da sve uradimo na što bolji način", konstatovao je on.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR