Glas Javnosti

DR SRĐA JANKOVIĆ VERUJE U SKORI KRAJ KORONE: 'Od proleća očekujem da PANDEMIJA počne da JENJAVA'!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Imunilog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković očekuje da od proleća epidemija korone počne da jenjava u Srbiji ali i širom Evrope a da bi siguran prag bio 70 posto kolektivnog imuniteta stanovništva Srbije.

-To obuhvata i vakcinisane osobe i one koje su preležale Kovid-19, pod uslovom da je kod njih došlo do dugoročno zaštitnog imunskog odogvora, kazao je Janković.

Janković je rekao je da je Srbija trenutno veoma daleko od tog praga, ali da će se postepeno približavati kako vakcinacija bude napredovala.

-Zasad je preuranjeno da govorimo o eliminaciji korona virusa u našoj zemlji ili u svetu, ali svakako da značajan obuhvat stanovništva vakcinacijom pomaže u usporavanju prenošenja zaraze, dodao je on.


Na pitanje kada može da se očekuje da će se svet izboriti sa korona virusom, Janković je ukazao da nije moguće dati precizan odgovor.

-Očekivanje je većine stručnjaka da će tokom naredne, 2021. godine, posebno od proleća pa nadalje, pandemija kovid 19 postepeno početi da jenjava i da će naredni talasi biti sve slabiji. Ostaje da se tome nadamo, rekao je on.

(Glas javnosti/Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR