Glas Javnosti

DR RADOVANOVIĆ OTKRIO: Prva žrtva korone u Evropi bila je u Srbiji!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Poznati epidemilog prof. dr Zoran Radovanović u ličnom stavu objasnio je na koji način je utvrđeno da je prva žrtva korona virusa na teritoriji Evrope zapravo registrovana u Srbiji.  

“Dakle, do sada smo znali da je dijagnoza kovida 19 u Srbiji prvi put postavljena 1. ili 6. marta, zavisno od toga kako ko i kako kad kaže. Poznato nam je i da je prva smrt od ove bolesti zabeležena 20. marta. Bilo je i pre i posle toga zamerki što se ne rade obdukcije i razumnog odgovora stručnjaka da su dovoljne epidemiološka, laboratorijska i klinička dijagnoza”, kaže se u kolumni koju je objavio Danas.

“Kod nas se ne rade obdukcije umrlih od kovida 19. Podrazumeva se da taj načelni stav ne isključuje mogućnost da se uzročnici otkriju u tkivima leša za koga se ne pretpostavlja da je zaražen. Upravo to se u ovoj pandemiji prvi put desilo još 5. februara na Institutu za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta”, objasnio je Radovanović i dodao.

“Grupa od 12 stručnjaka iz ove ustanove analizirala je rutinski uzete uzorke tkiva jednog (bukvalno) sirotana. Dijagnoza kovida 19 postavljena je pregledom tečnosti iz strukture oka poznate kao staklasto telo. Pravilo je da se prisustvo uzročnika dokaže dvema različitim tehnikama. U ovom slučaju korišćene su histopatološke i molekularne metode”.

“Strani recenzenti su uvažili pružene dokaze, pa je članak o ovom slučaju objavljen u časopisu Frontiers in Medicine. U samom naslovu se ističe da je reč o prvoj dokumentovanoj smrti povezanoj sa bolešću kovid 19 u Evropi. Time je za 10 dana unapred pomerena prethodna predstava o prvoj evropskoj žrtvi novog virusa korona (15. februara u Francuskoj), navodi on ”.

“Koje nam implikacije nameće ova informacija? Naš zemljak nije umro od kovida 19, već sa njim, ali je jasno da se po svoj prilici zarazio još krajem januara. Šta je virus čekao mesec dana? Moguće je da je po neki od prvih bolesnika promakao sa dijagnozom gripa”, piše Radovanović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR