Glas Javnosti

Dr Popović: Ishrana u izolaciji ključna

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Ljudi nisu u potpunosti svesni da je u kriznim trenucima poput ovog neophodno da se zaštitimo koliko god je to moguće, a pod tim se ovog puta ne misli na zaštitnu opremu, već na ishranu. Šta unosimo u sebe kada smo kod kuće "prikovani za kauč" dosta pomaže ili odmaže, u zavisnosti od toga šta zaista jedemo.

Višak slobodnog vremena u izolaciji ne treba da bude nešto što će predstavljati problem svima nama koji smo u obavezi da poštujemo propisane mere.

Treba biti inovativan, smislite načine kako zabaviti um, ali isto tako ostati u koliko-toliko dobrom fizičkom stanju, jačati imunitet kako bi se odbranili od svih mikroba i virusa koji nas napadaju.

Više od 15 godina radi konsultacije iz oblasti funkcionalne medicine, pripreme individualnih programa ishrane i suplementacije sa više grupa pacijenata.

Održavanje dobrog zdravlja u ovim trenucima je najvažnija stvar u našim životima.

- Iako se ne krećemo toliko, ne znači da treba jesti samo kada se oseti glad, ne treba preskakati glad, već redovni obroci u manjim količinama. Ukoliko se jede jednom dnevno iz nekog razloga, to svakako nije dobro. Što raznovrsnije... Nikome ne bih savetovala reduktivne ishrane, apsolutno nije momenat za to jer se tako ugrožava imunitet. Iako nemamo toliko svežeg voća i povrća, dolazi u obzir svaka vrsta smrznutih proizvoda. Sve ono što može da se skladišti, mahunarke, pasulj, grašak...- kaže doktorka Milka Popović za Alo.

Posebno je skrenula pažnju na digestivni trakt za koji objašnjava da ima veliku ulogu u održavanju imunološkog sistema.

- Ne bi bilo loše skrenuti ljudima pažnju na to da zdrav digestivan trakt je 80% imuniteta u crevima. Ne smemo da zaboravimo creva, te dobre bakterije koje sarađuju sa imunološkim ćelijama. Zato je važno da ne jedemo šećer, da smanjimo alkohol, jer svi ti ugljeni hidrati ubijaju te zdrave ćelije. Integralne žitarice, voće, povrće... To je pun pogodak. Šećer i rafinisani ugljeni hidrati u organizmu stvaraju kiselu sredinu koja je pogodna za patogene mikrobe, uključujući i viruse. U tom smislu je važno koje namirnice koristimo.-

Suplementacija je nešto što u ovim momentima ne može svako u potpunosti da razradi, međutim, postoje koraci koji se preporučuju u ovakvim stanjima, kada nije baš sve dostupno.

- Ne treba napamet da se suplementiramo, ali sada je teško sarađivati sa stručnjacima. Običan multivitamin, mineral je sasvim u redu, jedan dnevno, C vitamin da, posebno hronični bolesnici ili pušači, a i oni koji rade. Oni koji se bude rano... Preporuka je riblje ulje, jer je pogodno za imunitet. Nemamo toliko ribe inače, pa stoga je ovo odlična zamena. Ulje ima prirodno antiinflamatorno dejstvo i pogodno je za izgradnju imunog sistema.-

Meso ne treba izbegavati, štaviše, potrebno je, međutim, izbalansirati stvari u tanjiru.

- Manje masna mesa, smrznuto je sasvim u redu, ako može riba - još bolje. Nije strašno da ne jedemo meso uopšte. Mnogo je važnije da jedemo mahunarke, pečurke, nekako da to zamenimo ukoliko ne dođemo do mesa. Belančevine su potrebne svakako, ali i ako svaki dan jedemo meso, bitno je da bude izbalansirano sa nekim povrćem.- ističe dr Popović.

Izolacija

Na izolaciju treba gledati sa malo vedrije strane, kao vreme da se posvetimo sebi, više kuvamo zdravu hranu, sada kada "konačno imamo vremena", odnosno kada smo mnogo više kod kuće nego inače.

- Sada se podvrgnemo češće nezdravoj hrani, grickalicama, a to treba izbegavati po svaku cenu. Ovo je stvarno prilika da se posvetimo kuvanju, da sebi spremamo hranu, jer inače nemamo vremena to da radimo. Sada je idealan trenutak da se zanimamo time, redovnom i pravilnom ishranom. Da spavamo, da nemamo stres. Strah i stres, to je tek problem u ovom momentu.-

Ništa od svega ovoga nije važno ukoliko se ne pridržavamo onog glavnog - izolacije.

- Najvažnija je izolacija, pridržavanje mera, na stranu sve ostalo. Mora da se ostane u kući, jednostavno ne postoji drugi način da se sačuvamo - zaključuje doktorka Popović.

 

Izvor: Alo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR