Glas Javnosti

DR KON UPOZORAVA: Ponašamo se kao da se apsolutno ništa ne dešava!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da restriktivne mere protiv korona virusa daju rezultate u Srbiji, ali da je jedini izlaz - masovna vakcinacija.

- Sigurno da mere daju rezultate, pokušavamo da nađemo balans koji teško razumeju čak i neki lekari. Mora se sačuvati i posao, s druge strane, tu je vakcinacija. Brzina vakcinacije direktno utiče na vakcinaciju - rekao je Kon na TV K1.


On je otkrio statistiku o broju vakinisanih u glavnom gradu i pohvalio još neke gradove.

- Beograd je dostigao 42 odsto ljudi koji su primili bar jednu dozu, a oko 30 odsto su primili već dve doze. Ta situacija ne može da se poredi gde je obuhvat jedva dvocifren. Vidi se pad u Nišu i Novom Sadu. U takvim okolnostima, ono što se može očekivati jeste da tamo gde je veći obuhvat da dođe do bržeg pada virusa, a to ne može da se zanemari - dodao je Kon.

Naglasio je da, međutim, građanima nedostaje disciplina.

- Moramo da shvatimo da smo ekstremno nedisciplinovani. Prešao sam u subotu 50 kilometara Beogradom. Uočio sam da se apsolutno ni na jednom mestu ne poštuju mere - 100 odsto se ne poštuju mere u kafićima, baštama. Obavezno je nošenje maski u baštama, osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Ne interesuje me da li neko misli da li to treba da se sankcioniše, ali ne može da se očekuje da kasnije nema posledica - upozorava Kon.

- Sad se od Kriznog štaba očekuje otvaranje. Da li očekujete da će biti išta drugačije u zatvorenom nego u otvorenom? Svi se ponašaju u kafiću kao da su u zaštićenom, kao u bunkeru, što je potpuno naopako. Jedini nam je izlaz masovna vakcinacija. Ne napadam nikoga, samo konstatujem. Ne mislim da treba zatezati ili popuštati mere, ne treba dirati ništa. U riziku smo i greota je da nam se ponovo virus pokrene nakon uskršnjih praznika. Ne očekujem da će doći do toga, ali praznici mogu malo da uspore pad - predviđa poznati epidemiolog.

On je uporedio situaciju sa Izraelom, gde su građani počeli normalno da žive.

- Izrael je tek pre desetak dana skinuo maske na otvorenom. U Izraelu niste mogli da izlazite iz maske, sve vreme su nošene maske, na otvorenom niste mogli da nađete čoveka bez maske. Sadašnja vakcinisanost im se približava na 90 odsto, a dve doze je primilo 54 odsto građana. Oni sada dolaze u situaciju da nemaju nijednog umrlog, da im je broj novih slučajeva ispod 100, dakle, ulaze u situaciju kada bezbedno očekuju naredni period - ukazuje Kon.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR