Glas Javnosti

DR KON KAŽE DA NAM PRETI BRZO POGORŠANJE SITUACIJE: 'Ipak, zatvaranja više neće biti'!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozirio je da će se situacija sa korona virusom u Srbiji znatno pogoršati u narednih mesec dana.

Sa druge strane, kako kaže, moramo da nastavimo da živimo, nema potpunog zatvaranja, jer bi to uz postojanje vakcine bilo potpuno besmisleno.

- Postaje racionalno razmišljati o tome da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i da oni koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da budu zaštićeni i da svojim primerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da rešimo. Mi ne možemo da se ponašamo više kao da nema vakcine. Kad je nije bilo, zatvorimo sve i to je to. Ali sada imamo vakcinu i ovo je situacija koja traži ozbiljno razmatranje - rekao je dr Kon za RTS.

Veliki deo sveta pribegava nečemu što liči na pozitivnu diskriminaciju, i jasno je da to onda zadire u prava i automatski se postavlja pitanje da li su takve mere, za koje čujemo iz raznih zemalja, u skladu sa pravima.

- Ali što se tiče etike javnog zdravlja, čuvanja zdravlja ljudi, epidemiološki je to na mestu. Vi odvajate oni koji su ugroženi i osetljivi, nevakcinisane, od onih koji su zaštićeni - kazao je član Kriznog štaba i dodao da zaposleni u zdravstvu treba jasno da potpišu da će se pridržavati svih mera za održavanje javnog zdravlja.

Veoma je bitno da određene kategorije ljudi, pre svega zdravstveni radnici i stariji sugrađani, obavezno budu vakcinisani.

- Najvažnije je da se vrati težište i pažnja na nevakcinisane. Kada je reč o lekarima koji svakodnevno rade sa pacijentima, to nije samo pitanje lične odluke, već i etičko pitanje. Ako je neko svakodnevno u kontaktu s velikim brojem ljudi, onda postoji i velika mogućnost da ukoliko nije vakcinisan nenamerno zarazi veći broj ljudi - rekao je dr Kon.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR