Glas Javnosti

Dr Kon: "Bolnice nisu žarišta, ali po redakcijama vidimo da ima pozitivnih"

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kako se, od danas. konferencije za medije o korona virusu održavaju bez prisustva novinara, ako se to može nazvati konferencijama za medije, tek u obraćanju javnosti ministar Lončarje rekao da je bitno da se zna da smo u nedelji koja je najvažnija i kada je prenošenje infekcije najveće i da ne želi da se situacija politizuje.

- Saznajemo da je po mnogim redakcijama ima pozitivnih. Nije se mnogo dubiozno o o tme razmišljalo. To se radi i u drugim zemljama. Što se mene tiče, to može i ne mora. Nikad čovek ne može da se seti šta sve može da se politizira, pa sam dao saglasnost da se to sprovede- kazao je epidemiolog Predrag Kon.

"Izbacujemo politiku, trudimo se da sačuvamo svaki život", doda je ministar Lončar.

Ministar je rekao da je 27 dece nalazi na lečenju.

"Oboleli su imali u proseku od 15 do 20 kontakata. Broj koji ispitujemo se menja. Imali smo najviše radno aktivnih pa je taj broj veći, naravno da je kod stariji taj broj manji", rekao je dr Kon.

Ministar Lončar je objasnio da je obezbeđeno dovoljno medicinskog osoblja za sve bolnice koje su pretvorene u kovid bolnice.

"Sve više je potpuno zdravih koji su pozitvini, i oni se odmah isključuju sa posla. Najviše će biti asimptomatskih među lekarima, to će se otrkiti tek na leto.", dodao je epidemiolog Predrag Kon.

Doktor Kon je rekao da se boravkom u privremenim bolnicama skraćuje vreme lečenja.

"Doneta je odluka kojisu to tačno testovi iz Kine koje mi možemo da koristimo. Njihovi stručnjaci su objasnili da postoje testovi sa kojima nemaju iskustva i da ih ne preporučuju. Nemamo samo testove iz Kine, imamo i iz drugih zemalja. Želimo da iskoristimo svako iskustvo, ne želimo da nam neko donese testove koji nisu isprobani. Koristimo samo one testove koji su dokazano provereni", rekao je ministar Lončar.

Epidemiolog Kon je rekao da su sve mere bile pravoremene i da se nećemo stideti ovog "srpskog scenarija".

"Nijedna bolnica nije žarište. To se odmah prekinulo, jer si koji su otkriveni kao zaraženi i obolelih su sklonjeni sa posla", rekao je dr Kon.

(Izvor: Blic/B92/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR