Glas Javnosti

Dr Kisić: "Cela zemlja je žarište"

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U ovom trenutku je nemoguće govoriti o broju oporavjenih koji su bili na respiratorima, ali ono što je poznato jeste da se oporavljaju mlađe osobe bez pridruženih bolesti.

Kako navodi "čitava naša zemlja je žarište" i ponavlja da je zato nemoguće govoriti o pojedinačnim gradovima na taj način.

Na pitanje kada će se ukinuti vanredno stanje, drKisić  Tepavčević navodi da je nemoguće dati reciznu infromaciju.

Kolektivni imunitet nam gradi populacija radno sposobnog stanovništva, a tako smo sačuvali populacije najstarijih i najmlađih.

"Oko 70 posto nas bi trebalo da bude imuno kako bi virus oslabio toliko da postane bezazlen", kaže i dodaje da bi povratak u svakodnevne aktivnosti onih čiji je kolektivni imunitet jednak nuli doneo nove probleme.

Tok bolesi nam govori da smo na dobrom putu, ali sada bi trebalo da uložimo dodatni napor.

Za roditelje dece sa autizmom bi trebalo odrediti posebne termine za izlazak napolje, i Krizni štab će takvu meru predložiti Vladi.

 

Na pitanje da li su Kovin i Pančevo nova žarišta koronavirusa, dr Darija Kisić Tepavčević navodi da gotovo nijedan region u Srbiji nije pošteđen, međutim u gotovo svim gradovima je detektovano prisustvo virusa, pa je nemoguće koristiti termin "žarište".

"Većina nije iz Pančeva već je to bila najbliža zdravstvena ustanova", kaže ona.

Kada su u pitanu domovi za stare navodi da u određenim ustanovama jeste povrđeno prisustvo infekcije, ali su sprovedene hitne mere u suzbijanju širenja virusa.

"Kada su u pitanju starački domovi to je najosetljivija populacija kada su u pitanju mnoge infekcije, uključujući i ovu. I u mnogim drugim zemljama je pokazano da kada sbolest uđe u ovu populaciju da je smrtnost velika. Zato su od samog početka svi naši napori bili umsereni da to sprečimo. Međutim, u određenim ustanovama je potvrđeno prisustvo", kae Kisić Teavčević.

 

Što se tiče onkoloških pacijenata, dr Goran Stevanović je ponovio da oni spadaju u najosetljiviju grupu. Jedan od načina da se oni zaštote jeste da se testiraju zaposleni u zdravstvenim ustanovama gde se nalaze onkološki bolesnici.

"U ovom trenutku nam je velika briga da ne budu inficirani virusom", kaže on.

Osobe koje se po kriterijuma smatraju izlečenim jesu osobe sa dva negativna testa i bez simptoma, i takvih je u Srbiji preko 400. Međutim u Srbiji postoje i osobe koje nakon lečenja više nemaju simptome, ali su i dalje pozitivne na koronavirus. To su pacijenti koje su lečeni ili izlečieni i smešteni su u privremenim bolnicama poput Sajma, osim ako se ne radi o starijim osobama, hroničnim bolesnicima, koji moraju da ostanu u bolnici.

"Oni su klinički izlečeni, ali su i dalje pozitivni, i takvih osoba je nešto preko 800", kaže on.

Stepen kolektivnog imuniteta među najmlađim građanima je nizak, a ono što je stav struke jeste postepeno vraćanje u škole u periodu kada je najmanji rizik za širenje koronavirusa.

"Mera 15. jun bi bila nepopularna, i roditelji to ne bi prihavtili sa velikim oduševljenjem, ali doneće se odluka najbolja za našu decu - da najmanje izložimo decu riziku, ali i da ne prenesu svojim starijim ukućanima", kaže dr Kisić Tepavčević.

(Izvor: B92/tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR