Glas Javnosti

DOKTORKA UPOZORAVA: Nemojte da se zavaravamo, još ima pacijenata koji dolaze sa teškim komplikacijama

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Iako poslednjih dana slušamo da novi soj koronavirusa izaziva značajno blažu kliničku sliku, iz Zavoda za plućne bolesti kažu da ima i pacijenata sa komplikacijama.

Direktorka Zavoda za plućne bolesti Ljiljana Timotijević izjavila je da najveći broj ljudi koji dođe sa komplikacijama i težom kliničkom slikom nije vakcinisan.

- Sve nas to brine i još strašnije je da će taj broj rapidno rasti u periodu pred nama - ističe Timotijević, a prenosi Danas.rs.

Ona poručuje takođe da još uvek nismo shvatili ozbiljnost situacije i da pacijenti koji dolaze su uglavnom mlađi ljudi.

- Tih 11.000 koji se pregledaju na primarnom nivou se preliva i na kovid bolnice, svakodnevno raste broj pacijenata kod kojih su i teže kliničke slike i zahtevaju upućivanje u kovid bolnice - objasnila je Timotijević.

Najviše pacijenata se sa simptomima javilo nakon praznika, a zatim i oni koji su se vratili sa zimovanja. Ovi pacijenti imaju temperaturu i po nekoliko dana, otežano dišu i malaksali su. Napominje da se ovaj oblik ne sme poistovetiti sa klasičnom prehladom.

Oko 20 posto zaposlenih u Gradskom zavodu je zaraženo, na bolovanju ili u karantinu. Teško je organzvati rad, sa brojem pacijenata koji trenutno primamo, broj će biti i veći, ali će i među nama biti veći broj zaraženih, kaže ona.

Doktorka takođe savetuje da se ne uzimaju lekovi na svoju ruku i da se poštuje terapija koju propiše lekar.

 BONUS VIDEO Legendarni srpski policajac provalio šta se krije iza rafala na Đokovića

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR