Jedinstven u svetu: Stiže prvi SRPSKI TEST na koronu
Istakla je da njen tim radi na razvoju brzog antigenskog testa za detekciju koronavirusa čije sve komponente će biti proizvedene u Srbiji. Najavljuje da će prvi prototip testa biti završen do kraja godine.
Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije koronavirusa koja neće zavisiti od globalne dostupnosti pi-si-ar testova. To je cilj projekta KAPSIDO koji u okviru Specijalnog programa istraživanja kovid-19 finansira Fond za nauku.
Doktorka Tanja Ćirković Veličković istakla je da svi već znaju da za detekciju koronavirusa postoje pi-si-ar testovi, kojima se detektuje nukleinska kiselina, zatim postoje testovi kojima se detektuje prisustvo antitela i treća vrsta su antigenski testovi.
-Antigenskim testovima se koriste specifična antitela proizvedena u životinjama da bi se pokazalo prisustvo samog virusa - objasnila je doktorka Ćirković Veličković.
Takođe ističe prednost test koji je u tome što se rezultati brzo dobijaju, ona navodi da je to u roku od nekoliko sati i da su jeftiniji.
-Mana ovih testova je da nije dovoljno osetljiv, potrebno je da se virus razvije u organizmu da napravi dovoljno proteina da bi moglo da se detektuje - kaže profesorka i dodaje da oni ipak mogu da se unaprede što je i tema njihovog projekta.
Napomenula je da će u njihovim istraživanjima napraviti prototip standardnog antigenskog testa, a dali su predlog da se on unapredi kako bi se podigao nivo detekcije virusa, čime bi se dobio hibrid imunometode i pi-si-ar medode koji će imati visoku osetnjivost.
-Ovakvih testova još uvek nema u svetu, oni se primenjuju u detekciji toksina – rekla je doktorka.
Očekuje da će osnovni prototip biti proizveden do kraja godine, a počeli su sa radom na projektu pre tri meseca. Nakon toga, trebalo bi da imamo i alternativne testove.
- Mi smo mudro odabrali protein, koronavirus ima četiri glavna proteina. Jedan od njih za koje svi znaju vrlo brzo mutira, ali mi smo odabrali drugi protein pa ćemo imati manje problema u njegovoj detekciji, a sa druge strane on se jako sporo menja i u naučnim krugovima se zove visoko konzerviran protein - zaključila je doktorka Veličković.
(Glas javnosti/Objektiv)