Glas Javnosti

DOKTOR TIODOROVIĆ NIJE OPTIMISTA! Epidemiolog o Novoj godini i proslavama

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović istakao je da je bio optimista, ali da se nažalost pokazalo da taj optimizam nije realan.

Profesora Tiodrovića otkrio je kako će se brojne proslave, Nova godina, Božić, odraziti na trenutnu situaciju sa korona virusom, ali i šta, s obzirom na trenutne mere koje su na snazi i broj novozaraženih močemo da očekujemo.

- Nema drugog načina nego da se ponašamo u skladu sa trenutnom situacijom, a to je da ne zaboravimo na oprez i na zdravlje. Najbolje bi bilo da se u kratkom vremenu vakciniše što veći broj ljudi. I da postignemo što veći zaštitni bedem, da vakcinišemo još 30 odsto ljudi. Ali da li je to moguće, ja u to ne verujem. Počelo je da raste interesovanje za vakcinaciju zbog ovih kovid propusnica, može da se to održava i dalje, ali to je sve u granicama onoga što narod prihvata. Ali to neće povećati više od 10 do 15 odsto, ali to je nedovoljno. Što se slava i proslava tiče, bilo bi dobro da makar kao prošle godine, slavimo u porodičnim uslovima što slave i jesu zapravo, porodični skupovi. Da se ne dešavaju velika okupljanjima. Bez kafana, bez restorana. To najverovatnije važi i za Novu godinu. Bio sam optimista, govorio sam da je moguće da ćemo biti slobodniji, ali nažalost pokazalo se da taj optimizam nije realan - rekao je profesor za "Blic". 

- Ako bude više vakcinisanih, i ako bude više prebolelih sa dobrim imunitetom, možemo očekivati da bolest nema epidemijski karakter, nego da postane endemska. Na proleće može da bude mirno ako se broj vakcinisanih bude povećao makar na 70 odsto. Tu imamo i one sa prirodnim imunitetom, ali pokazalo se da on traje nešto kraće. Zato je važna vakcinacija, i bez velikog obuhvata nema povratka u normalu. Dakle, sve zavisi od nas i naše sopstvene odgovornosti. Pa tako i tok epidemije. Koliko virusa damo prostora da cirkuliše, tako će nam i biti - kaže profesor Tiodorović.

Podsetimo, danas je stupila na snagu odluka Kriznog štaba po kojoj su kovid propusnice u ugostiteljskim objektima neophodne od 20, umesto od 22 časa, kako je bilo do sada. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR