Glas Javnosti

Doktor Srđa Janković o detaljima trenutnog stanja u zemlji: SITUACIJA SE POGORŠAVA, DA LI JE ZDRAVSTVENI SISTEM PRED PUCANJEM?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U narednim danima razmatraće se dodatno pooštravanje mera. Situacija je prema rečima lekara kritična, posebno u Beogradu, a pogoršava se i stanje u školama.

Gostujući u jednoj emisiji, doktor Srđa Janković je govorio o daljem preduzimanju koraka u borbi protiv epidenmije korona virusa, o granicama izdržljivosti našeg zdravstvenog sistema, kao i o drugim aktuelnim pitanjima vezanim za trenutno stanje u zemlji povodom virusa.

Što se tiče konkretnog pooštravanja mera, Janković je istakao da se trenutno razmatraju mere dodatnog skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, te postoji mogućnost da će restorani i kafići raditi do 18 časova. Naglasio je takođe da je umesto dodatnog pooštravanja, bitnija regulacija sprovođenja već postojećih mera.

Što se tiče situacije u školama, Janković je rekao da se ona pogoršava, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će biti onlajn nastave.

Prema njegovim rečima, postoji protokol kako se postupa kada se u odeljenju pojavi virus.

Ovom prilikom, doktor Srđa je rekao da smo trenutno daleko od kolektivnog imuniteta i da od virusa apsolutno niko nije zaštićen.

- Izgledi izlečenja zavise od težine oboljenja, borimo se da prežive svi. 

- Jačanje imuniteta nije tako jednostavno, nije ga moguće jednom intervencijom naglo ojačati. Ne znači da će čovek sa najjačim imunitetom biti zaštićen od kovida, ali treba živeti sa zdravim životnim navikama. Niko nije apsolutno zaštićen. 

Dodao je da postoje radovi koji ukazuju da postoji razlika između krvnih grupa u vezi obima zaražavanja. Ali ta razlika ne sme da bude uzrok da neko pomisli da je zaštićen.

Doktor je jasno izneo i svoj stav prema vakcinisanju u borbi protiv korone:

- Vakcinisaću se onog sekunda kada dobijemo bezbednu vakcinu, odakle god došla, grip se još nije javio, zaštita od korone je zaštita i od gripa, što je takođe važno. Grip ne može da preraste u koronu. 

Sve odluke koje donosi Krizni štab, usvajaju se sa ciljem da se spreči pucanje zdravstvenog sistema:

- Sve što činimo je da ne bi pukao zdravstveni sistem.

Na kraju je zaključio da se vanredno stanje ne razmatra kao opcija u trenutnoj situaciji:

-Vanredno stanje nije mera koja se razmatra, akcenat je na apsolutnom sprovođenju mera. Nije moguće potpuno zaustaviti virus, samo ublažiti. Ovaj talas će trajati nedeljama. 

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR