Glas Javnosti

DOKTOR KON O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI: O tome treba da se izjasni USTAVNI SUD!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da bi Ustavni sud Srbije trebalo da donese mišljenje da li vakcinacija mora da bude obavezna.

Kon je, govoreći za list Danas o uvođenju obavezne vakcinacije za određene grupe stanovništva, a pre svega zdravstvene radnike, naveo da obavezna vakcinacija može da bude propisana naredbom ministra u određenim situacijama „kao što je ova trenutno“ i dodao da za zdravstvene radnike postoji već niz vakcina koje su obavezne, i u Srbiji i u svetu.

Upitan da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije, ali i privilegija za vakcinisane, po uzoru na Francusku, Kon je odgovorio da to jeste medicinski i epidemiološki opravdano, ali i da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Prema njegovom mišljenju, osnovne mere o kojima u ovom trenutku treba da se razmišlja su one koje se odnose na povećanje broja vakcinisanih.

- Jasno je da ne možemo da se vraćamo unazad, posežući za merama kakve su bile ranije u vidu zatvaranja, jer sada imamo vrlo snažno oruđe, a to je vakcina“, rekao je Kon, ali i upozorio da će u jednom trenutku morati da se razmišlja i o drugim merama, koje se pre svega odnose na ograničenja okupljanja.

Potvrdio je da će sednica Kriznog štaba biti održana 1. avgusta i dodao da će do tog datuma članovi tog tela imati konsultacije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR