Glas Javnosti

DOK SVET BRINE ZBOG KORONE: Čovečanstvo kosi jedna druga pojava!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Ekološki faktori kao što su zagađenje vazduha i toplotni talasi, čiji efekat je dodatno pogrošan klimatskim promenama, uzrok su oko 13 odsto smrtnih slučajeva u Evropskoj uniji, saopštila je danas Evropska agencija za životnu sredinu.

Prema podacima za 2012. godinu, poslednju za koju je dostupna statistika, ukupno 630.000 smrtnih slučajeva u 27 zemalja članica EU i Velikoj Britaniji te godine bilo je prouzrokovano upravo ekološkim faktorima.

- Ovakvi smrtni slučajevi se mogu sprečiti, a njihov broj značajno smanjiti naporima za poboljšanje kvaliteta životne sredine - navodi agencija EU, ističući da najveću ekološku opasnost predstavlja zagađenje vazduha, koje godišnje dovede do više od 400.000 prevremenih smrtnih slučajeva.

 

Kako prenosi Rojters, dugotrajna izloženost zagađenju vazduha potencijalno može izazvati dijabetes, bolesti pluća i rak, a možda uzrokuje i veću stopu smrtnosti među obolelima od COVID-19.

Evropska agencija takođe ističe da je pad zagađenosti vazduha, izazvan obustavom mnogih aktivnosti tokom pandemije, samo privremen i da mnoge države članice EU tokom naredne decenije neće uspeti da ostvare predviđeno smanjenje zagađenja.

(Glas Javnosti/Alo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR