Glas Javnosti
posta

Direktorka u Fajzeru poručila: Srbiju će SNADBEVATI SVAKE NEDELJE vakcinama

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Srbija je dobila Fajzerovu vakcinu pre država EU, koje počinju sa vakcinacijom u nedelju, otkrivaju u Fajzeru. Precizan broj vakcina koje će biti isporučene Srbiji ova kompanija ne može da saopšti, ali dodaju da sve količine koje je Vlada dogovorila biće dostupne narednih meseci i dolaziće u Srbiju na nedeljnom nivou.

Urša Lakner, direktor za Korporativne politike i odnose sa javnošću za Adriatik regiju (Balkan i Slovenija) ocenjuje da je zadovoljstvo "da su sa Vladom Srbije ubrzane sve administrativne stvari čime je omogućeno da je Srbija prva u Evropi koja je dobila ujedno i prvu količinu vakcina".

-Time smo zajedno napravili veliki korak prema poboljšanju trenutne zdravstvene situacije. U Fajzeru smo jako zadovoljni i ponosni što je pre Nove godine bila moguća prva isporuka vakcine protiv kovida 19. U Europskoj uniji kamioni su počeli transport ovih dana i sve zemlje članice EU će do subote dobiti prvu simbolnu količinu vakcine i u nedelju (27.12.) će početi sa vakcinisanjem-, kaže Lakner, piše Blic.

Ona se osvrnula i na činjenicu da su se među prvima vakcinisali premijerka i članovi Kriznog štaba:

-Čestitke premijerki i članovima Kriznog štaba za borbu protiv kovida, koji su vakcinisanjem pokazali kako je jako bitan potez – vakcinacija. Naglasila bih, da nas sama vakcina neće spasiti pandemije ako će ostati u frižiderima. Spasiće nas samo dovoljno veliki broj vakcinisanih stanovnika-, poručuje Lakner.

Na pitanje o Fajzerovoj vakcini sa kojom je, praktično i počela masovna vakcinacija, ona kaže da je vakcina razvijena na najnovijoj tehnologiji i reč je o prvoj mRNA vakcini na svetu.

-Vakcina treba da se čuva na ultra niskoj temperaturi od -70 do -80 stepeni celzijusa. Zbog toga je Fajzer razvio novu digitalnu tehnologiju za transportovanje i skladištenje vakcina. Distribucioni sistem održavan je sa novom digitalnom tehnologijom, a vakcine putuju u termalnim kutijama koje imaju i suvi led kojim se omogućava ultra niska temperatura. Svaka termalna kutija ima i GPS termalni senzor za konstantno praćenje- objašnjava Lakner.

Foto: Youtube

Šta se događa sa fajzerovom vakcinom kada stigne u državu?

Lakner kaže da se može čuvati na tri načina:

-Ostaje u našim termalnim kutijama do 30 dana, ali je na svakih 5 dana potrebno dodavati suvi led. Drugi je da se može odmah staviti u frizere sa ultra niskom temperaturom od -70 do -80 stepeni celzijusa i sačuvati do šest meseci. I, posle vađenja iz frizera vakcina se može staviti u hladnjak na temperaturu od 2-8 stepeni celzijusa do pet dana.

Na kraju, direktorka za Korporativne politike i odnose sa javnošću Fajzera za naš region poručuje da treba da se vakcinišemo.

-Vakcina je delotvorna, samo ako se vakcinišemo. A sa vakcinisanjem dovoljno velikog broja stanovnika možemo pobediti ovu pandemiju. Svima želim sve najbolje u Novoj godini, koje će definitvno biti drugačija. Idemo dalje, puni optimizma i... 'Nauka će pobediti'-, poručuje Urša Lakner.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR