Glas Javnosti

DELTA SOJ STIGAO U SRBIJU: Evo koga najčešće napada i koji su simptomi!

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Delta soj koronavirusa registrovan je juče u Srbiji kod dvoje naših državljana koji su se 26. juna vratili iz Rusije. U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da su oba pacijenta mlade osobe.

- Trenutno su u stabilnom opštem stanju. Nisu vakcinisani - navodi se u saopštenju i dodaje da je sekvenciranje urađeno u Specijalističkom veterinarskom institutu u Kraljevu.

Imunolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler sa instituta u Kraljevu rekao je u gostovanju na RTS da postoji mogućnost da je delta soj i ranije bio u cirkulaciji, ali i da nije smrtonosniji u odnosu na ostale mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku.

- Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa. Najefikasnija zaštita su vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance - istakao je dr Šekler i dodao da su nevakcinisani na najvećem udaru novog soja:

- Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali to urade što pre, a maske je neophodno nositi u svakoj prilici. Dve doze vakcine protiv kovida 19 izgleda da pružaju visoku zaštitu od delta soja koronavirusa, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA). - Novi podaci na osnovu čvrstih dokaza pokazuju da dve doze vakcine štite od delta soja - rekao je Marko Kavaleri, koji je zadužen za vakcinalnu strategiju EMA:

- Svesni smo zabrinutosti zbog brzog širenja delta soja. Zasad se čini da četiri vakcine koje su odobrene u Evropskoj uniji štite od svih sojeva koji cirkulišu u Evropi, uključujući i delta soj. Evropski ogranak SZO predviđa da će takozvana delta varijanta, koja je otkrivena u Indiji, do avgusta biti "dominantan" soj koronavirusa, rekao je Kavaleri i time potvrdio prognoze Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

 

Četvrti talas će opet napuniti bolnice

Dr Milanko Šekler rekao je u gostovanju na RTS da je akcenat na vakcinaciji radno sposobnog stanovništva, od 18 do 40 godina, jer baš u tom uzrastu veliki procenat nevakcinisanih za koje su opasne nove mutacije virusa.

- Ukoliko imunizacija u Srbiji ostane na svega 50 odsto vakcinisanih, scenario koji nas čeka na jesen jeste 4.000 zaraženih na dnevnom nivou - upozorio je Šekler. Međutim, epidemiolog dr Predrag Kon se ne slaže sa Šeklerovim prognozama i kaže da je 4.000 "pojačana" brojka, ali napominje da broj zaraženih može preći 1.000.

Simptomi delta soja:

- Glavobolja

- Suvoća grla

- Bol u grlu

- Obilnije sekrecije iz nosa kod starijih osoba

- Ne izazova povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula mirisa i ukusa

 

Činjenice o delta soju

- Prvi put se pojavio u Indiji u martu 2020.

- Proširio se u više od 90 država

- Po simptomima podseća na grip

- Ovaj soj je za 60 odsto zarazniji od britanske varijante

- Najviše obolevaju mladi i nevakcinisani

- Stopa smrtnosti i dalje je niska, ali se smrt obično događa nekoliko sedmica nakon infekcije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR