Glas Javnosti

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti: OVO JE OZBILJNO! Delta soj je jedan od najprenosivijih virusa. Male boginje su na tom nivou

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Delta soj koronavirusa prouzrokuje teže simptome i širi se jednako lako kao i male boginje, stoji u internom dokumentu Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dokument prikazuje neobjavljene podatke koji pokazuju da bi potpuno vakcinisani ljudi mogli da šire delta soj istom brzinom kao i nevakcinisani.

Direktorka CDC Rošel Valenski potvrdila je autentičnost dokumenta, a o njemu je prvi pisao „The Washington Post“.

“Ovo je ozbiljno. To je jedan od najprenosivijih virusa za koje znamo. Male boginje su na tom nivou, rekla je dr Valenski. CDC bi u petak trebalo da objavi informacije kojima bi trebalo da podrži kontroverznu odluku o promeni smernica za potpuno vakcinisane osobe.

Dr Valenski je rekla da je CDC preporučio čak i potpuno vakcinisanima da nose maske u zatvorenom prostoru na mestima gde je prenos virusa visok.

"Mere koje su nam potrebne da ovo kontrolišemo su ekstremne“, rekla je dr Valenski za CNN i dodala da je podaci internog izveštaja nisu iznenadili. U prezentaciji CDC kaže se da je delta soj jednako prenosiva kao i male boginje, pri čemu svaka zaražena osoba u proseku inficira osam ili devet drugih.

Primarni soj bio je prenosiv kao i prehlada jer je svaka zaražena osoba u proseku prenela virus na još dve osobe.

Takođe, ako se vakcinisani ipak zaraze, u telu imaju istu količinu virusa kao i nevakcinisani. To znači da će verovatno u jednakoj meri moći da zaraze nekog drugoga kao i nevakcinisane osobe.

„Zaključak je bio da su se, za razliku od drugih sojeva, vakcinisane osobe, čak i ako se nisu razbolele, zarazile slično kao i nevakcinisane osobe koje su se zarazile”, kaže dr Valter Orenstajn, šef Emori centra za vakcinaciju.
Ipak, dokument pokazuje da su vakcinisane osobe sigurnije.

„Vakcine sprečavaju više od 90 odsto teških bolesti, ali mogu da budu manje efikasne u sprečavanju infekcije ili prenosa. Dakle, više zaraza i širenja unutar populacije uprkos vakcinisanju“, stoji u dokumentu , kao i da vakcine 10 puta smanjuju rizik od teške bolesti ili smrti.

U prezentaciji se takođe navode tri izveštaja koja ukazuju na to da delta soj, izvorno poznata kao B.1.617.2, može da prouzrokuje ozbiljniju bolest. Preporučuje se obavezno vakcinisanje i obaveza nošenja maski. CDC kaže da se virus posebno snažno širi u područjima SAD gde je vakcinisano manje ljudi.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR