Glas Javnosti

Dečija kovid bolnica u Nišu: 15 MALIŠANA trenutno na LEČENJU, dečak (4) i dalje na RESPIRATORU

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U dečijoj kovid bolnici u KC Niš se trenutno nalazi 15 mališana na lačenju, a kod njih šestoro je potvrđen korona virus.

Imunolog Jelena Vojinović je za RTS kazala da se nalazi jedan dečak na respiratoru, ali da je njegovo stanje stabilno.

- On je još uvek na respiratoru, ne bih da govorim o detaljima, ali radi se o dečaku koji već odranije ima multisistemske i kompleksne probleme. Srećom uspeli smo da ga stabilizujemo i čekamo sa nestrpljenjem kada ćemo moći da ga odvojimo od respiratora i vratimo njegovim uobičajnim aktivnostima - objašnjava Vojinovićeva.

Dodaje da se u ovom trenutku na odeljenju nalazi i četvoro novorođenčadi.

- Sva su dobro i stabilno i iskustvo nam govori da najveći broj dece sasvim solidno prevaziće ovu infekciju - navela je Vojinovićeva.

Kako je objasnila, deca po definiciji imaju drugačiji imunski odgovor u odnosu na odrasle zbog čega je  njihova klinička slika drugačija nego kod odraslih.

- Ima respiratornih tegoba, ali ne dominiraju u većoj meri. Sama infekcija je retko dovodila do težih ishoda - dodaje Vojinovićeva.

Navodi da je od početka epidemije do sada kroz odeljenje za infekcije prošlo više od 600 dece svih uzrasta.

- Od prvog marta prošle godine Dečja interna klinika je formirala dečju kovid bolnicu, jer deca su nažalost dobijala kovid infekciju, ne u tolikoj meri kao odrasli, ali itekako. Kroz našu kovid bbolnicu, kako je mi zovemo odnosno Odeljenje za infekcije, do sada je prošlo više od 600 dece, kod više od 200 je dokazana infekcija. Nažalost imali smo i veliki broj novorođenčadi - ističe Vojinovićeva.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR