Glas Javnosti

DEČAK (10) SE ZARAZIO KORONOM, A IAKO JE BIO ZDRAV STANJE MU SE NAGLO POGORŠALO: 'Žalio se da ne može da udahne dovoljno, da mu srce tuče kao voz'!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Desetogodišnji Stefan iz Beograda zaražen koronom ispočetka je imao simtome poput prehlade ili početka gripa, ali mu se stanje naglo pogoršalo.

"Mama, ne mogu da udahnem dovoljno", reči su desetogodišnjeg Stefana iz Beograda zaraženog koronom, a tako nešto nijedan roditelj ne želi da čuje. Iako ovaj dečak, medicinski gledano, ima lakši oblik kovida i ne zahteva kliničko lečenje, ono sa čim se mogu suočavati i neizvesnost roditelja kako će bolest napredovati, uopšte nije za potcenjivanje

- Sin je u septembru napunio 10 godina, stoga nije vakcinisan. Zdravo, jako i jedro dete sa maltene praznim zdravstvenim kartonom. Od utorka je u njegovom odeljenju bilo petoro zaražene dece, verovatno i više jer su se neka deca ‘istrčala’ i rekla da su im roditelji zaraženi, a decu su slali u školu - počinje priču dečakova majka

Ona objašnjava da je Stefan ispočetka imao simtome poput prehlade ili početka gripa, ali za svaki slučaj noć je proveo u posebnoj prostoriji.

- Sin je od četvrtka bio malo slabašan, u petak se žalio na jaku čeonu glavobolju i kašljao je. Za svaki slučaj spavao je u posebnoj sobi jer imam još dvoje dece starije od njega, ćerka ima cerebralnu paralizu. U subotu se žalio da ga boli kad kašlje, sanirali smo supama, čajevima, vitaminima. Subota veče, stanje se prilično naglo pogoršava: žalio se da ne može da udahne dovoljno, da mu srce tuče kao voz, da je isrcpljen i bez snage kao da je dan i noć bez prestanka igrao fudbal. Zaspao je nekako, buncao u toku sna, čak se i skinuo u snu. Temperatura nije išla više od 37.5 - objašnjava Stefanova mama za "Blic".

 

Ovakve reči nijedan roditelj ne želi da čuje od svog deteta. Tada već nije bilo za šalu, a da inače zdrav desetogodišnjak tako brzo dođe u ovakvo stanje - sumnja je odmah pala na koronu

- Nedelja ujutro na testiranje, pozitivan na Covid. Pluća su dobro. Nije dobio nikakve lekove, samo vitaminske preporuke. Apetit mu je sve vreme bio dobar, sam je tražio i imao potrebu za supama i čajevima sa medom. U nedelju je imao blagu temperaturu, noćas je dobro spavao, ustajao samo da pije. Danas sveukupno bolje - kaže majka dečaka.

Ona napominje da iako je Stefanu bilo teško, niko drugi u porodici nije osećao simptome, pa čak ni ona koja je bilo stalno u direktnom kontaktu s njim. Stefanova mama podvlači i da su ona i njeno drugo dvoje dece, Stefanovi brat i sestra, vakcinisani i iz predostrožnosti ne idu u školu.

- Meni upravo danas ističe 6 meseci od druge doze Sputnjika, dobro sam, bez ikakvih simptoma, a bila sam u punom kontaktu sa sinom kad je bio u piku širenja virusa. U izolaciji sam, sutra ću otići da se testiram i proverim antitela, u skladu sa rezultatima ostajem u izolaciji ili idem po treću dozu - zaključila je ona.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR