Glas Javnosti

DA LI SU VIRUSI UOPŠTE ŽIVI?

Korona virus
Autor: Gkas Javnosti / Kurir

Dr Verardi otkriva kako UBITI VIRUS, zašto je teška borba sa KORONOM... DETALJI BEZ CENZURE.

Oni su nevidljivi i od njih možemo da se razbolimo... Ali kako?I zašto je naučnicima tako teško da zaustave novi virus?

Postoji mnogo različitih vrsta virusa, uključujući one koji utiču na životinje, biljke i druge organizme, pa je često izazov pronaći odgovor na čak i jednostavna pitanja.


Odgovori u nastavku neće objasniti kako se ponaša svaki virus, ali u vremenu kada je lako osećati se nemoćnim i zbunjenim, oni će vam pomoći da shvatite zašto je borba protiv pandemije koronavirusa takav izazov.

Virus je mikroskopski deo genetskog materijala okružen omotačem od proteina. Ulazi u zdrave ćelije i zauzima ih a onda počinje da stvara svoje kopije.

Kada virusi počnu da se razmnožavaju u živom organizmu, mogu izazvati zaraznu bolest. U slučaju pandemije koronavirusa, virus je SARS-CoV-2, a bolest se zove COVID-19.

Da li su virusi živi?

To pitanje je izuzetno komplikovano.

Nacionalni institut za istraživanje ljudskog genoma opisuje viruse kao postojanje "blizu granice između živih i neživih“.

To je zato što virusi ne mogu da funkcionišu bez interakcije sa živom ćelijom. Oni su i sami po sebi inertni - nisu u stanju da se pomeraju - kao što beleži studija za 2017. godinu.

„Oni sami po sebi ne mogu ništa. Potrebna im je ćelija domaćina da se repliciraju “, rekao je američki virolog Paulo Verardi.

Verardi radi na razvoju vakcine i profesor je na Univerzitetu Konektikat.

On je predložio da se o virusima njima razmišlja kao o parazitu: o organizmu koji opstaje na štetu druge vrste.

"Ali definitivno odgovoriti da li je virus živ ili nije... Možda je to više pitanje za filozofiju nego za nauku, rekao je Verardi.

Kako ubiti virus?

Ako je izvan vašeg tela, sapun može da ubije virus. Jednom kada virus počne da se razmnožava u vašem telu, to je mnogo teže.

Većina virusa, posebno respiratornih virusa, lako se "rastavi" sapunom kada su izvan vašeg tela, rekao je Verardi.

Sve dok energično perete ruke i dobro ih ispirate vodom, sapun ubija virus.

Jednom kada virus počne da se zadržava u vašem telu, na vašem imunološkom sistemu će biti onda zadatak da se izbori sa njim.

Postoje dva glavna načina da se to postigne, rekao je Verardi. Prvo, telo može direktno da pokuša da napadne virus, sprečavajući ga da zauzme ćelije i da se brzo proširi.

I drugo, telo može da pokuša da nađe sopstvene ćelije koje su zaražene virusom i da te ćelije ubije. To naravno nije idealno i može naneti štetu vašem telu - ali često je potrebno da bi se zaustavilo širenje virusa.

Kako i zašto se razbolimo od virusa?

Ovo se razlikuje u zavisnosti od virusa. Ali generalno gledano, kaže Verardi, o interakciji virusa i tela treba razmišljati kao o ratu.

Dok se virus razmnožava u vašem telu, dešavaju se dva štetna procesa.

Prvo: Virus inficira ćelije i koristi ih da se replicira - ovaj proces često ubija inficirane ćelije tela i nanosi štetu organizmu.

Istovremeno, imuni sistem pokušava da očisti virus iz tela. Ako je previše ćelija zaraženo, odgovor imunološkog sistema - koji cilja zaražene ćelije - takođe može biti štetan.

Ova borba može uzrokovati svakojake probleme u našem telu, zavisno od virusa i njegove lokacije: može se javiti upala, groznica i još mnogo toga.

U mnogim slučajevima naša tela pobede u borbi. Posebno kada su u pitanju gripa ili obična prehlada.

Ali sa nekim virusima je mnogo teže boroti se, posebno kad ljudi imaju oslabljen imuni sistem.

Mogu li vakcine ili lekovi pomoći u borbi protiv virusne bolesti?

Da, ali obično samo kada specifično ciljaju virus.

To je nešto poput veze između ključa i brave: Ne možete da koristite bilo koji ključ.

Šta pogoršava stvari: Dok se virusi brzo razmnožavaju, neki od njih mutiraju. Kada se to dogodi, treba računati na to da virus više nije isti.

To je slučaj sa gripom i to je objašnjenje zašto se svake godine radi o novom gripu, rekao je Verardi.

Lekovi, posebno antivirusni lekovi, mogu pomoći u borbi protiv virusa nakon što se osoba zarazi. Ali najbolje deluju pre nego što virus zauzme previše ćelija u organizmu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR