Glas Javnosti

DA LI SE TREBA VAKCINISATI AKO ŽELITE DA IMATE DECU? Ana Gligić odgovorila na ovu dilemu!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Mnogo se u poslednje vreme spekuliše da li oni koji žele da imaju potomstvo treba da se vakcinišu protiv orona virusa,a na tu temu je govorila i virusolog u penziji Ana Gligić!

Dr Ana Gligić rekla je da nema razloga za strah od neželjenih dejstava vakcine, pa ponovo istakla značaj imunizacije.

- Ne treba da se plašiti neželjenih reakcija. Vi i ja nećemo jednako reagovati na istu vakcinu, to zavisi od interne reakcije vakcina-čovek. Prema tome, reakcija je individualna stvar, ali mislim da se to ne kreće više od jedan do pet odsto. Svakako, ima tu malo i sugestije posle cele ove buke na televiziji, pa kažete:"Joj ja osećam slabost neku". Prave reakcije su možda samo reakcije na primese same vakcine, a ona se u nečemu mora rastvoriti. Naravno da se u svaku vakcinu stavljaju konzervansi i stabilizatori, ali to je sve proračunato. Ali, različite starosne grupe svakako različito reaguju i kako će neko reagovati je individualna stvar - rekla je virusolog Ana Gligić.

 Odgovorila je i na pitanje da li osobe koje planiraju da se ostvare kao roditelji treba da prime vakcinu:

- Poznato je da u trudnoći ne treba da se primi, ali ako planiraju, ono što će primiti sa vakcinom će biti eliminisano pojavom antitela nakon 21 dan, i nema nikakve opasnosti za buduće potomstvo. Vakcinisani ljudi svakako mogu da planiraju potomstvo. Ako ne prime vakcinu, vreba ih taj isti virus na ulici i u komšiluku. Svako treba da primi vakcinu i da pomognemo da se ovo reši - rekla je ona.

 Napomenula je da je rekla da će ona primiti rusku vakcinu Sputnjik V, "dok nije bilo kineske vakcine koja je pravljena po klasičnom principu, sa punim virusom". Ostaće, dodala je, pri toj odluci jer je tako izjavila pa dodala da će njeni snaja i sin primiti Fajzerovu, a drugi sin kinesku vakcinu.

(Glas javnosti/Prva)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR