Glas Javnosti

DA LI JE KRAJ PANDEMIJE NA VIDIKU - Šta je najgore što nam se može desiti i od čega zavisi koji scenario ćemo doživeti?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U izjavi profesora sa Harvarda ističe se šta je to što nas može povesti put rešenja problema pandemije korona virusa.

U svetu se već mogu čiti nagađanja o tome kada će konačno doći kraj pandemiji korona virusa. Slična situacija je i u Srbiji. Mnogi su gde su mnogi poneti velikim brojem vakcinacinisanih ljudi, pa su se opustili gotovo kao da je pandemija na izdahu. Ipak, to nije tako!

Čuveni profesor Univeriteta Harvard, Vladica Veličković, u svom postu na Fejsbuku osvrnuo se upravo na to koliko bi pandemija u Srbiji, mogla da traje i od kakvih okolnosti to zavisi. On je skrenuo pažnju na to da je pred nama bolji i lošiji scenario, a mnogo toga zavisi od nas samih.

Po njegovom mišljenu, iz pandemije korona virusa možemo da očekujemo da ćemo izaći tokom ili krajem 2022. samo ako se budemo pridržavali rigorznih mera uz prateću masovnu vakcinaciju. U slučaju da se naše ponašanje ne promeni, iz krize ne možemo da očekujemo da ćemo izaći pre 2024. ili 2025. godine.

Veličković je, takođe, dodao da Fejsbuku su najveće zablude vezane za korona virus. Među najvećim neistinama koje se šire po Srbiji istakao je pogrešnu sliku u javnosti da vakcine istog momenta kada ih primite nude 100 odsto zaštite, da su same vakcine dovoljne da se epidemija okonča i da će se to sve desiti do kraja ove godine.

Veličković nas podseća da je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno nepovoljna, gora čak i od početka pandemije, te da ona neće prestati ove godine.

Prema njegovim rečima, vakcinacija nema za cilj da iskoreni virus već da ga stavi pod kontrolu.

- Da bi vakcinacija stavila epidemiju pod kontrolu potrebno je da broj onih koji su "preležali" virus, a koji su i dalje imuni, i broj vakcinisanih u zbiru budem barem 70 odsto populacije u Srbiji na nekoliko meseci. Mi smo još uvek jako daleko od tog procenta - piše Veličković.

Još uvek nije tačno dokazano koliko vakcina ima dejstvo i sigurno će doći trenutak kada će biti ponovo potrebna revakcinacija, rekao je Veličković i dodao da je najgori scenario onaj u kom gubimo imunitet. Imunitet stečen vakcinacijom, kao i onaj koji imaju svi koji su preležali infekciju, je jedini način da se korona približi kraju. 

On posebno ističe i da to što vakcinacija ide dobrim tempom u Srbiji, još uvek nema nikakvog uticaja na tok epidemije, jer je zahvat relativno mali, a paralelno se kroz Srbiju širi britanski soj.

Dakle, pandemiji se još ne nadzire kraj, zato je potrebno poštovanje mera i podrška vakcinaciji. 

- Takođe efikasnost vakcina se ispituje tako što se volonterima u studiji da vakcina ili placebo. Kako volonteri do kraja studije i ne znaju da li su zaštićeni ili ne te se većina i dalje pridržava mera. Tako da efikasnost vakcine od 90 odsto važi za takve slučajeve. Ako vi mislite da lumpujete na splavovima posle vakcine ne nedajte se efikasnoti od 90 odsto -naveo je Veličković.

Osvrnušvi se na situaciju u Srbiji, gde postoji masivan program vakcinisanja i nepostojanja nikakvih strogih mera zaštite, istakao je da je ta kombinacija idealna za razvoj novih sojeva na kojima vakcine neće funkcionisati.

- Mi smo mala zemlja, i ako se to desi niko neće razvijati vakcinu za nas, što može da nas košta nove višegodišnje izolacije - zaključio je Veličković.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR