Glas Javnosti

DA LI FARBA ZA KOSU MOŽE DA VAM NAŠKODI AKO IMATE KORONU: Sredstva za BOJENJE mogu dovesti i do SMRTNOG ISHODA?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Specijalista dermatovenerolog dr Ivana Vučeljić upozorava da sredstva za bojenje kose mogu biti fatalna ukoliko imate kovid.

Stručnjaci upozoravaju da inficirana osoba ne bi smela koristiti boje za kosu, jer štetni sastojci farbe dugo ostaju u krvotoku, pa može doći do fatalnog ishoda.

Dr Ivana Vučeljić objašnjava da inficirane osobe imaju oslabljen imunitet, a to može izazvati smrtonosne alergijske reakcije.

-Posebno treba da obrate pažnju oni koji nemaju jače simptome, neka ih to ne zavarava! Reakcije organizma na farbu mogu biti različitog stepena. Sve zavisi od toga kako se ko oseća u datom trenutku i koristi li određenu terapiju - objašnjava dr Vučeljić, piše Objektiv.

Ona ističe da su nuspojave posle farbanja kod zaraženih osoba veoma česte, budući da se farba nanosi direktno na kožu glave.

-Javlja se crvenilo, kao i veliki pečati, a može doći do padanja kapaka, težih alergijskih reakcija, otežanog disanja i gušenja. Ako se reakcija i nakon primene antihistaminika razvija, to zahteva hitnu hospitalizaciju. Nije isključen ni fatalan ishod - naglašava doktorka.

Dr Vučeljić napominje da je veća verovatnoća da će doći do neželjenih simptoma kod inficiranog koji se farba bojama sa amonijakom, zbog čega bi bilo neophodno pročitati sastav boje za kosu. Nikad se ne zna kako će ko odreagovati na farbu za kosu. Zato je sigurnije koristiti ona sredstva za bojenje dlake koja ne sadrže amonijak i azo-boje, koje isto mogu napraviti veliku štetu, kako kosi, tako i celom organizmu.

Dr Ivana navodi da i hidrogen u kombinaciji sa bojom za kosu može izazvati lokalne reakcije u vidu crvenila, peckanja, svraba, ali da ne predstavlja toliku opasnost kao amonijak.

-Postoje različite vrste hidrogena. On svakako oštećuje dlaku, i najviše se koristi troprocentni, ali treba biti obazriv sa njegovom upotrebom. Možda je kosu najbolje farbati kanom, ona je bezbednija za upotrebu jer ne sadrži azo-boju niti hidrogen. Može izazvati blagu iritaciju ili pečate na temenu glave - objašnjava dr Vučeljić.

( Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR