Glas Javnosti

CVETA TRŽIŠTE KOVID KRIMINALA! Sve može da se nađe: lažni pasoši, propusnice, vakcine...

Korona virus
Autor: Glas javnosti

"Kovid kriminal" zabeležen je širom sveta, a na meti su se čak našli i službenici pojedinih vlada u pokušaju nabavki vakcina protiv kovida.

Kriminalci su prilagodili "biznis" i na način da sve više koriste moderne tehnologije i alate kako bi ostvarili svoje ciljeve - od sofisticiranih lanaca finansijskih prevara, putem online servisa, do darkveba kao platforme za distribuciju droge, do onlajn prodaje lažnih proizvoda i lekova.

Istraživači iz kompanije za sajber-bezbednost Čekpoint nadzirali su hakerske forume i druga tržišta od januara, kad su se prvi put pojavili oglasi za vakcine.

Oni kažu da se broj oglasa koje su videli u tom periodu više nego utrostručio, skočivši na više od 1.200.

Jedan oglas na hakerskom forumu nudi lažne negativne testove i glasi:

„Radimo negativne testove na Kovid, za putnike iz inostranstva, za zaposlenje, itd. Ako kupite dva negativna testa, treći dobijate besplatno!".

Kriminalci se jako lako prilagođavaju pandemiji, istakla je evropska poverenica za unutrašnje poslove Ilva Johanson na prezentaciji izveštaja u Lisabonu.

"Otkrivanje lažnih potvrda o negativnim testovima na kovid-19 potvrđuje da kriminalci, bilo da se radi o organizovanom kriminalu grupe ili pojedinačnim oportunističkim prevarantima, koriste profitabilne prilike kad se one pojave. Sve dok ograničenja putovanja ostaju na snazi ​​zbog situacije s koronavirusom, vrlo je verovatno da će prevagnuti proizvodnja i prodaja lažnih potvrda o testiranju. S obzirom na rasprostranjenost dostupnih tehnoloških sredstava, u vidu visokog kvaliteta štampača i različitog softvera, prevaranti su u mogućnosti da proizvedu visokokvalitetne krivotvorine i lažne dokumente. I to je jedno od upozorenja Europola koje je usledilo nakon zaplena lažnih testova i potvrda u testiranju u februaru ove godine. Šira primena kovid potvrda biće dodatna prilika kriminalcima za zaradu, a izazov za policiju", navodi se u analizi.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR