Glas Javnosti

Čuveni arhimandrit Jovan iguman manastira u Pertlašu kod Dimitrovgrada, kog je 1998. kidnapovala OVK, preminuo od korone!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Arhimandrit Jovan Jelenkov, iguman manastira Petrlaš kod Dimitrovgrada podlegao je danas posledicama korona virusa.

Tim povodom oglasila se Eparhija niška saopštenjem:
"Obaveštavamo sav verni narod Eparhije niške i sve poznavaoce blaženopočivšeg arhimandrita Jovana da se njegova prepodobna duša preselila u Nebeski Jerusalim u subotu 05. decembra 2020. godine.
Arhimandrit Jovan Jelenkov rođen je 20. januara 1958. godine u Kosovskoj Mitrovici. Na krštenju je dobio ime Jordan. Detinjstvo provodi u Loznici gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Beogradu. Radio je kao sudija, bio šef pravne službe „RTB Zaječar“, sekretar za privredu i direktor. Godine 1992. odlučio je da svoj dalji životni put posveti Bogu služenjem u manastiru. Otišao je na Kosovo i Metohiju u manastir Svetih Vrača u Zočištu kod Orahovca, gde je zamonašen 13. novembra 1994. godine. U čin jeromonaha rukopoložen je 25. juna 1995. godine, a za nastojatelja manastira postavljen je 17. novembra iste godine.
Posle granatiranja manastira u leto 1998. godine otac Jovan prelazi u manastir Ćelije kod Valjeva gde provodi tri godine. Nakon toga otac Jovan se vraća na Kosovo gde preuzima upravu nad manastirom Sočanica i započinje njegovu obnovu. Godine 2008. po blagoslovu tadašnjeg Episkopa niškog G. Irineja dolazi u zapusteli manastir Rođenja Presvete Bogorodice u Visočkoj Ržani kod Pirota i tu obnavlja opštežiće.
Otac Jovan se ponovo vraća u Eparhiju raško-prizrensku i preuzima upravu nad manastirom Crna Reka 2010. godine. Zbog dobrog staranja za manastir i brigu o duhovnom životu ove svetinje, Preosvećeni Vladika raško-prizrenski G. Teodosije proizveo je oca Jovana u uzvišeni svešteni čin arhimandrita na praznik Svetog Arhangela Mihaila 2011. godine.
Pet godina kasnije otac Jovan zbog narušenog zdravstvenog stanja bio je primoran da napusti manastir Crnu Reku i da dođe u selo Petrlaš kod Dimitrovgrada. U ovom selu obnavlja zapustelu parohijsku crkvu Svete Trojice i podiže novi manastirski hram Rođenja Svetog Jovana Preteče. Po blagoslovu Episkopa niškog Arsenija pored ovog hrama podigao je i novi bratski konak. Pod njegovim duhovnim staranjem u ovom novoosnovanom manastiru formirano je monaško bratstvo.
U manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja selu Petrlaš otac Jovan proveo je svoje poslednje monaške dane u podvigu sve do njegovog iznenadnog usnuća u Gospodu 05. decembra 2020. godine
O terminu opela i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena.
Večan ti spomen i Carstvo Nebesko prepodobni oče!"

Iguman Jovan Jelenkov postao je poznat široj javnosti kada je bio iguman manastira Sveti Vrači u Zočištu, a iz kojeg je 21. jula 1998. godine od strane terorističke tzv. UČK kidnapovan sa monaškim bratstvom, kao i starim i obolelim Srbima iz sela Zočište, Retimlje i Opteruša. Oni su prethodno bili smešteni u tom manastiru jer nisu mogli da sa svojim sunarodnicima prebegnu preko brda peške, u Veliku Hoču.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR