Glas Javnosti

Čuvena srpska doktorka: Odgovorno tvrdim da je novi soj virusa u Srbiji od jula, imamo novu epidemiju u epidemiji! (FOTO)

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Čuveni srpski virusolog doktorka Ana Gligić tvrdi da je virus korone iz marta nestao u julu i da je od tada u "opticaju" novi soj, ali da to još uvek nije naučno dokazano.

-Već sam rekla da imamo praktično novu epidemiju u epidemiji, što pokazuju najveća brzina širenja virusa, prepune bolnice i teža klinička slika pacijenata.
Govoreći o mutacijama korona virusa povodom novopotvrđenog soja u Engleskoj koji se, prema rečima zvaničnika, širi 70 odsto brže od drugih doktorka kaže da se Srbiji se krajem jula pojavila nova varijanta virusa korona, s tim što je niko nije dokazivao. Za tu mutaciju Gligićeva veruje da potiče iz Španije, jednako kao i novi soj korone u Britaniji o kome bruje svetski mediji.

foto:Youtube Printscreen

-Pre dva meseca, Englezi su izjavili da je 80 procenata bolesnika koje su testirali inficirano novom varijantom koja potiče iz Španije od nekih seljaka koji su dolazili u kontakt sa bizamskim pacovima. Ja sam to rekla pre jedno mesec i po dana, ali nemate dokaza osim onoga što vidite u naučnim časopisima, ili što objave zvaničnici. E sad se uvuklo u Englesku, i kada je već toliko zahvatilo oni su se izjasnili, ali oni za to znaju već više od mesec dana, rekla je za Sputnjik Gligićeva.
Govoreći o opasnostima novih sojeva virusa, sagovornica ukazuje da sve što ide većom brzinom to je opasnije, bez obzira na kliničku sliku koju u tom momentu virus izaziva.

-Posle prvog talasa mi smo se primirili, počeli da idemo u kafiće, i onda je počeo da raste broj kontakata, raste broj težih kliničkih slika, i videli smo da se nešto dešava. Mislim da će dr Šekler iz Kraljeva, a jako se uzdam u njega pošto on radi tu genetsku analizu, sve na kraju kazati o tom novom soju“, smatra Ana Gligić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR