Glas Javnosti

ČUVAJTE SE! Žene u srednjim godinama imaju NAJTEŽE SIMPTOME produženog kovida!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kod žena u srednjim godinama primećeni su najteži simptomi produženog kovida nakon lečenja u bolnici, ukazuju dve studije iz Velike Britanije.

Pet meseci kasnije, na 70 odsto ispitanih pacijenata i dalje je uticalo sve, od anksioznosti do pronlema sa disanjem, umora, bolova u mišićima i „moždane magle“.

Način na koji se žensko telo bori sa virusom moglo bi da objasniti zašto se sporije oporavljaju.

Studija koju je sproveo Univerzitet u Lejkesteru obuhvatila je više od 1.000 pacijenata koji su prošle godine hospitalizovani  zbog kovida-19 u bolnicama u Velikoj Britaniji.

Istraživači su otkrili da se 70 odsto pacijenata nije u potpunosti oporavilo ni nakon pet meseci, a žene su među njima bile najviše pogođene. prenosi N1.

Druga studija koju je sproveo Univerzitet u Glazgovu utvrdila je da žene mlađe od 50 godina imaju sedam put veći rizik od nekih simptoma kao što su problemi sa disanjem i umor nego muškarci istih godina. Ti simptomi su se kod žena pojavljivali i sedam jeseci nakon bolničkog lečenja.

Zbog dugotrajnih simptoma kovida-19, oko 18 odsto ispitanika nije moglo da se vrati na posao, a 19 odsto je moralo da promeni posao, pokazuju podaci Lejkesterove studije.

Dugotrajne simptome imale su čak i one osobe koje su dobile u bolnici antibiotike i koje su bile na kiseoniku. Među tim ispitanicima, osobe koje se nisu vratile u prvobitno zdravstveno stanje u većoj meri su bile žene uzrasta između 40 i 60 godina koje su bile na mehaničkom ventilatoru i koje su imale dva ili više postojećih zdravstvenih problema, prenosi BBC.

„Različit imunološki odgovor“

Doktor Rejčl Evans, vanredni profesorka na Univerzitetu u Lejkesteru, izjavila je da se većina dugotrajnih problema nije mogao objasniti i povezati sa ozbiljnošću akutne bolesti i da i drugi postojeći faktori možda imaju ulogu u tome.

Pokazalo se da su žene srednjih godina najviše pogođene dugotrajnim zdravstvenim problemima, dok su se mlađe i starije žene bolje oporavljale. Autor studije dr Nazir Lone rekao je da je moguće i da “žene imaju drugačiji imunološki odgovor u odnosu na muškarce” i da bi to moglo da objasni zašto su najviše pogođene dugotrajnim problemima.

Studija koju je vodio Univerzitet Sveučilište u Glazgovu obuhvatilo je 327 ispitanika, a istraživači su otkrili da žene mlađe od 50 godina imaju pet puta manju verovatnoću za potpuni oporavak od kovida-19 mesecima nakon otpuštanja iz bolnice.

Kod njih se u većoj meri javljao dodatni zdravstveni problem nego kod muškaraca iste starosne grupe koji su se zarazili koronavirusom. Novonastali problemi često su se odnosile na pamćenje, pokretljivost, vid i sluh.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR