Glas Javnosti

Cajt: Vučićev zaokret prema Kini može da uzdrma Balkan

Korona virus
Autor: Glas javnosti / politika.rs

Apel za pomoć koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio kineskom predsedniku Si Djinpingu nije bio samo gest potčinjavanja, već i najava kopernikanskog obrta u spoljnoj politici Srbije, a postoji opasnost da tim putem krenu i druge države na Zapadnom Balkanu, piše nemački dnevnik "Cajt" (Die Zeit).

Dnevnik piše da je predsednik Vučić nedavno, zbog ograničenja u izvozu medicinske zaštitne opreme iz EU, besno pred novinarima izjavio da "evropska solidarnost ne postoji", da je to "samo lepa bajka" i da Srbiji sada mogu da pomognu samo Kina i njen predsednik Si Djinping, koga je nazvao "prijateljem i bratom" Srbije.

Za "Cajt", to je indicija da kandidat za članstvo u EU Srbija, okreće ledja Evropi i okreće se njenom geopolitičkom konkurentu Kini.

"Biće potrebno sačekati u kojoj meri će posle tih reči uslediti i dela, videti šta to znači za godinama vodjene pristupne pregovore. Ali jedno je već sada jasno: Vučić se sada uzdaje u Kinu, ne više u Evropu. A Vučić je predsednik najveće države na Zapadnom Balkanu", piše "Cajt".

List, medjutim, ocenjuje da se takav zaokret već izvesno vreme nagoveštavao. Kao dokaze za takvu tvdnju navodi da je Srbija poslednjih godina intenzivirala odnose sa Kinom, kupovala sofisticirano kinesko oružje, da kineska kompanija Huavej u Beogradu ugradjuje sistem pametnog nadzora, pa čak i da na ulicama Beograda patroliraju kineski policajci.
 
"Srbija se naočigled EU korak po korak pretvara u mostobran Kine", piše "Cajt".

"Pored toga, Vučić jako dobro zna da je u njegovoj zemlji i na celom Zapadnom Balkanu razočaranje u EU veliko. Mnogi ljudi u tom regionu imaju, s pravom, osećaj da su Evropskoj uniji potrebni samo kao jeftina radna snaga. Ulazak u EU, koji im se svako malo stavlja u izgled, doživljavaju u medjuvremenu kao iluziju", piše dnevnik.

Sve je to Vučiću poznato i on je dobro izabrao trenutak za svoj politički zaokret, pošto Evropska unija, paralisana krizom oko korona virusa, može samo da posmatra kako najvažnija zemlja jugoistočne Evrope preti da se odmetne.

"Podaničku gestu Vučića prema Kini mogli bi da slede i drugi političari regiona. Za politiku EU presudno je bilo uverenje da ne može da izgubi Zapadni Balkan i da, kakvo god razočarenje priredila tamošnjim ljudima, oni nemaju alternativu za EU. Vučićev gnevni video dokaz je da je to iluzija, koja je plod evropskog samoljublja", zaključuje "Cajt".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR