Glas Javnosti

BUSTER NA SVAKA TRI MESECA? Za sve je kriv OMIKRON!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Studije koje su pokazale da broj antitela korona virusa opada u roku od 6 meseci nakon pune vakcinacije, primorale su naučnike i doktore da razmisle o davanju buster doze u određenom vremenskom periodu.

Međutim, signali koji u poslednje vreme stižu sa različitih strana sugerišu da bi taj period mogao da bude drastično smanjen, prvenstveno zbog širenja novog omikron soja. Sve je počelo od izjave tvorca Fajzerove vakcine da će buster doze možda morati da se daju na tri meseca, dakle upola kraće nego što je sada predviđeno, a već sutradan je jedna zemlja je preduzela taj korak.

Ugur Sahin, šef nemačke kompanije Bajontek, koja je sa Fajzerom napravila vakcinu protiv korona virusa, nakon pojave novog soja omikron koji izaziva zabrinutost među virolozima i proizvođačima vakcina, dao je ove nedelje novu preporuku vezanu za cepiva, takozvani blic buster.

Što se tiče omikrona, dve doze još uvek nisu završena vakcinacija sa dovoljnom zaštitom. Ako omikron nastavi da se širi, imalo bi naučnog smisla ponuditi pojačivač nakon tri meseca - rekao je Sahin.

Proizvođači vakcina Bajontek i Fajzer u sredu su objavili da su tri doze neophodne za zaštitu.

Prema početnim laboratorijskim podacima, dve doze nisu pružile dovoljnu zaštitu od nedavno otkrivene varijante. Međutim, kompanije su pretpostavljale da će zaštita od ozbiljnih bolesti i dalje postojati.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR