Glas Javnosti

BROJ ZARAŽENIH RASTE ALI MOSKVA IMA SVOJU TAKTIKU: Rusija neće uvoditi novi karantin!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Iako broj novozaraženih korona virusom u Rusiji raste iz dana u dan Kremlj ipak neće uvoditi karantin.

Zvaničnici insistiraju na tome da je drugi karantin zbog koronavirusa u Rusiji „malo verovatan“, rekavši da je predviđen nedavni rast slučajeva i da se njime može upravljati.
 
Već deset dana broj slučajeva Covid-19 u Rusiji raste. Iako su mnogi izrazili zabrinutost zbog ovog trenda, bojeći se da će "drugi talas" pogoditi druge delove Evrope, zvaničnici izgledaju mirni.

Na primer, Tatjana Kuznjetsova, šef kliničkog odeljenja Istraživačkog instituta za epidemiologiju nacionalnog sanitarnog nadzora, kaže da nije zabrinuta.


-Ne vidimo dramatičan porast, ali stopa incidencije pokazuje tendencije rasta. Još jednom bih želela da naglasim da je ovo bila očekivana situacija jer se testiraju svi oni koji imaju simptome respiratornih infekcija , istakla je ona ranije ove nedelje. „I sasvim je prirodno da vidimo ovaj rast. To bi verovatno mogao značiti još jedan talas, ako želimo da ga tako nazovemo, ali ne očekujemo dramatične skokove ili ozbiljno pogoršanje situacije “.

Premijer Mihail Mišustin je slično predvideo mogućnost povećanja broja slučajeva. U svom obraćanju na sastanku vladinog Koordinacionog saveta za koronavirus prošle nedelje, objasnio je da se očekuje povećanje broja infekcija nakon povratka učenika u školu. Ali premijer je takođe naglasio da su „Istovremeno regioni spremni da leče pacijente sa koronavirusom. Postoji sve što vam je potrebno: medicinska oprema i lična zaštitna oprema, rezervni kreveti. Već je stvorena vakcina za borbu protiv zaraze .

.U međuvremenu, predstavnik SZO u Rusiji takođe je smanjio mogućnost nobog karantina. Melita Vuinović je ocenila da su „takve mere sredstvo za usporavanje prenosa virusa i kupovinu vremena, ako je potrebno, i za povećanje mogućnosti zemlje da istražuje sumnjive slučajeve, izoluje i leči potvrđene slučajeve i razvija kontaktnu pretragu i karantin“.

Kuznjecova dodaje da bolnice nisu preopterećene i čini se da je većina prijavljenih slučajeva blaga i da se mogu lečiti kod kuće, pa stručnjak smatra da je malo verovatno da će biti potrebno dalje zaključavanje.

Do danas je u Rusiji potvrđeno 1.122.241 slučaj koronavirusa, a registrovano je 923.699 pacijenata koji su se oporavili od bolesti. Najnoviji podaci iz Moskve ukazuju na 19.799 poznatih smrtnih slučajeva širom zemlje. Zemlja je četvrta globalno najugroženija zemlja, posle Sjedinjenih Država, Indije i Brazila. Međutim, kada se mere po glavi stanovnika, ruski slučajevi su na približno istom nivou kao i Francuska, koja je sprovela otprilike upola manje testova.

(Glas javnosti/Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR