Glas Javnosti

BROJ NOVOZARAŽENIH RASTE: Dvostruko se povećao broj zaraženih

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U kovid bolnici na Karaburmi dvostruko je više pacijenata nego pre dve nedelje.

Komandant bolnice dr Ivo Udovičić misli da još uvek nema razloga za zabrinutost, bez obzira na to što epidemijska situacija, prema parametrima, postaje nestabilna.

- Imamo veliko povećanje broja novozaraženih, imamo povećan trend prijema pacijenata u bolnice, ali to još uvek nije u onom broju, s obzirom na karakteristike letnjih talasa i karakteristike omikron soja, još uvek nije zabrinjavajuće. Mislim da ćemo sa ovim snagama i sredstvima koje su angažovane u kovidu to lako zbrinuti - rekao je Udovičić.

Dodao je da su u bolnici na Karaburmi zastupljeni građani starije životne dobi sa dosta hroničnih pratećih bolesti.

- Što se tiče vakcinalnog statusa, mi smo još krajem prošle godine predložili busterovanje i moram da kažem da sad niko od pacijenata koji ovde leži nije busterovan ove godine. Svi koji su vakcinisani, oni su vakcinisani prošle godine, što znači da ta vakcina, odnosno antitela i imunitet koji su stekli posle vakcine, nije više toliko efikasna - naveo je Udovičić.

Podsetio je građane koji su ugroženi da moraju da dobiju treću ili četvrtu dozu bez obzira na to što je vakcina izgubila potencijal koji je imala u početku. 

- Država jeste obezbedila sve moderne lekove koje imamo, ali ne smemo zaboraviti vakcinaciju - istakao je Udovičić.

Napomenuo je da kad god pomislimo da je epidemija završena, virus nas podseti da nije otišao i da neće ni otići.

- Tako je bilo i prošlog i pretprošlog leta. Samo smo sada u povoljnijoj situaciji s obzirom na karakteristike omikron soja. Tako da i ovo leto mi očekujemo letnje talase. Oni nisu visoki kao što su jesenji i zimski, nisu ni toliko dugački, ali moraju najviše da brinu one kategorije ljudstva koje su ugrožene - naveo je Ivo Udovičić.

Komandant kovid bolnice na Karaburmi rekao je da je podvarijanta omikron soja koja trenutno cirkuliše sposobnija da zaobiđe naš imuni sistem, ali i da smo daleko od uvođenja novih restriktivnih mera i da će se o tome raspravljati kada dođu jesen i zima - prenose novosti.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP