Glas Javnosti

BRITANSKI SOJ KORONA VIRUSA SVE ČEŠĆE POGAĐA NAJMLAĐE: U bolnicama povećan broj dece uzrasta 2-3 godine!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Broj zaraženih od korona virusa raste iz dana u dan. Zabrinjavajuća činjenica je to što sve veći broj mališana oboleva od nje. U KBC "Dragiša Mišović" kažu da je za to "zaslužan" britanski soj ovog virusa.

Nadali smo se da nećemo preći granicu od 4.000 zaraženih na dnevnom nivou, verovali da scene i brojke s kraja novembra i početka decembra ne mogu da se ponove, ali...

- Imamo visok stepen zaražavanja u drugačijoj populaciji nego ranije, lekari su rekli da ćemo, ako ovako nastavimo, doći do cifre od 9.000 zaraženih na dnevnom nivou - izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Branislav Nedimović.

Britanski soj je i u Srbiji uzeo maha što je dovelo do povećanog broja zaraženih mališana.

Pedijatri ističu da podjednako obolevaju i mlađa i starija deca. Jedina dobra stvar je to što oni uglavnom imaju blage simptome i da novi soj nije doneo promenu u tom smislu. S druge strane, predškolska deca nastavljaju da pohađaju vrtić, ali su pojedine predškolske ustanove zatvorene usled masovnijeg zaražavanja među decom i zaposlenima.

Epidemiolog  dr Predrag Kon podvukao je da se virus "spušta na mlađi uzrast", te da se iz tog razloga razmatra odluka o prebacivanju đaka nižih razreda osnovne škole na onlajn nastavu.

- Iskustva drugih zemalja u kojima je britanski soj počeo da se širi i na decu su uzeta u obzir prilikom donošenja strategije. Britanska varijanta korone do te mere je izmenjena da ima veću sposobnost prenošenja i izazivanja ozbiljnijih oboljenja, čak i među mladima i decom - upozorio je dr Kon.

I njegov kolega epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović istakao je da je u Srbiji sve više mladih koji su zaraženi, te ocenio da je mere trebalo uvesti ranije i da britanski soj virusa ne bi sada imao toliko delovanje među populacijom u Srbiji.

- Mi imamo iz naših laboratorija podatak da u ukupnom broju zaraženih u Srbiji 80 odsto čine ljudi zaraženi britanskim sojem. A za taj soj virusa se zna od oktobra prošle godine, zna se da je on zarazniji, da se vrlo lako širi i da ne napada samo starije, već i mlađe generacije - napomenuo je Tiodorović.

U KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu nalazi se 22 dece obolele od virusa korona i oni su najrazličitijeg uzrasta, rekla je načelnica Dečje klinike dr Olivera Ostojić. Ona je upozorila da je to duplo više nego prethodne sedmice, te ukazala da su deca u najvećoj meri tinejdžerskog uzrasta sa srednje teškom kliničkom slikom.

- Dolaze nam deca iz cele Srbije, primamo iz Beograda, okoline prestonice, ali i iz unutrašnjosti. U poslednjih nedelju dana se ovaj broj udvostručio, a povećao se i broj ambulantnih pregleda. Čini nam se da je to novi britanski soj virusa, a veći je broj pacijenata tinejdžerskog uzrasta s jednostranom ili obostranom pneumonijom - rekla je dr Ostojić.

Ona je napomenula da su i dve bebe od 10 i 13 dana prebačene su na Institut za majku i dete jer su pozitivne na korona virus, ali su u dobrom stanju.

- To su novorođenčad koja su došla s pozitivnim antigen testom, pozitivnim PCR testom, majke su takođe bile pozitivne, i ta deca su kod nas bila s visokim temperaturama. Zbog tog uzrasta, i zato što takva dob dece sa temperaturom zahteva tercijalnu negu, mi smo ih prebacili na Institut za majku i dete.

I direktor DZ "Palilula" dr Aleksandar Stojanović potvrđuje da je poslednjih dana došlo do skoka pedijatrijskih pregleda u ovoj ustanovi.

- U poslednjih pet dana beležimo više od 100 pregleda dece dnevno. Došlo je do značajnog širenja zaraze i među školskom i predškolskom decom, ali i među mlađima od 2-3 godine. Obično su čitave porodice zaražene i tako se virus prenosi sa jednog deteta na drugo, kao i sa dece na roditelje - kaže za dr Stojanović, i napominje da nije došlo do promene u simptomima bolesti među mališanima.

Za poslednja tri dana virus je potvrđen kod 94 deteta, kažu u niškom Domu zdravlja. Pre nekoliko dana bilo oko 60 pregleda dnevno u dečijoj kovid ambulanti, dok je sad taj broj veći od 100, rekla je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u niškom domu zdravlja Snežana Zdravković.

Najviše se javljaju deca školskog uzrasta. Uglavnom imaju lakšu kliničku sliku, glavobolju, uz povišenu temperaturu, malaksalost i bol u mišićima i zglobovima - kaže Zdravkovićeva.

- U nekim vrtićima nemamo nijedan slučaj, ali porodičnih slučajeva ima. Virus se donosi iz porodica, ne iz vrtića ka porodici, tako da nije bilo potrebe da se za ostale vrtiće preduzimaju bilo kakve mere.

(Glas javnosti/Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR