Glas Javnosti

BRITANSKI SOJ DOMINIRA U SRBIJI: 80 odsto zaraženih inficirano ovom vrstom virusa, evo KOJI SU SIMPTOMI!

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže da je čak 80 odsto svih pozitivno testiranih u Srbiji inficirano britanskim sojem za koji se zna da je veoma zarazan i da se lako širi.

On je tako objasnio porast broja obolelih od korona virusa u našoj zemlji nakon poslednje sednice Kriznog štaba

 - Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera - rekao je dr Tiodorović i dodao da medicinski deo zbog toga želi da se restriktivne mere produže.

Ovo je potvrdio i drugi član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekavši da "britanski soj postaje dominantniji" i naglasio da se ovaj soj lakše širi i češći je kod mlađih ljudi, pa su zato mlađi osnovci i povučeni iz škola.

 

Do sada je poznato da je ovaj soj virusa zarazniji od pređašnjeg oblika kovida-19, da utiče na povećanje broja zaraženih, a samim tim i da korona pre stigne do ugroženijeg dela populacije. To potom vodi i ka više pacijenta u kovid bolnicama pa i do naglog povećanja najtežih pacijenta koji zahtevaju kiseoničku potporu.

Ovu tezu najbolje ilustruje nagli porast broja pacijenata na respiratoru koji je prvog dana ovog meseca iznosio 164, a onda za samo 10 dana ta cifra je preskočila 200 i 10. marta podrška veštačkih pluća bila je potrebna 212 obelilih. Od tada se ova brojka ne spušta ispod 200 i danas su zabeležena 222 pacijenta na respiratorima.

Da zarazniji britanski soj hara Srbijom govore i lekari iz crvene zone koji kažu da im sada na lečenje dolaze cele porodice.

 - Kod nas leži dečak koji ima 16-17 godina čija su oba roditelja i deda u bolnici, a baka je kod kuće na kućnom lečenju. Kompletnu širu porodicu je zahvatio korona virus - navela je dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice Kliničko-bolničkog centra dr Dragiša Mišović.

 

O ovome je nedavno govorio i dr Kon koji je britanski soj označio kao glavnog krivca za žarišta na jugu Srbije, posebno u Vranju koje zabrinjava epidemiologe već skoro mesec dana.

Epidemilog iz ovog grada na jugu Srbije dr Slađan Stanković nije mogao da potvrdi da se baš radi o ovom obliku virusa, jer nisu obavljena sva istraživanja, ali je i on sam primetio izmene u kliničkoj slici pacijenata.

- Moj je utisak, na osnovnu kliničke slike, da je on nešto izmenjen. Ja kao epidemiolog pratim te kliničke karakteristike, a baš to brzo zaražavanje i zaražavanje svih članova porodice mi daje utisak da se virus sada malo razlikuje. Sada je zarazniji - rekao je dr Stanković za "Blic".

Osim što je zarazniji i "dovodi" više pacijenata u kovid bolnice i opterećuje zdravstveni sistem, ovakav soj virusa krije još jednu opasnost, a to je usporavanje vakcinacije koja predstavlja najbolju strelu u tobolcu borbe protiv kovida-19.

O tome je govorio i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba u petak.

- Krivac za ovo što nam se sada dešava je korona virus i svi njegovi oblici. Verovatno jeste u pitanju britanski soj i verovatno neki drugi sojevi kolaju, ali to sada nije toliko ni bitno. Jedini nam je u ovom trenutku spas da se ljudi vakcinišu, jer ako se ovo otegne unedogled, virus će imati priliku da mnogo više mutira i sve će ovo što je do sada urađeno biti bačeno u vodu i imaćemo novi krug - kazao je Gojković.

Ipak, za "Žena.rs" virusolog dr Tanja Jovanović, kaže da, iako je možda zarazniji, zasad nema pomena da je britanski soj i opasniji po zdravlje, odnosno da bi mogao više da naškodi plućima i organizmu ili da ostavi dugotrajne posledice na pacijente u odnosu na trenutno dominantnu verziju virusa.

- Britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se osam nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća. Jedna od tih mutacija promenila je konformaciju površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju. A zatim, lakši ulazak u ćeliju omogućio je brže razmnožavanje virusa, što za posledicu ima veću količinu virusnih čestica u respiratornim sekretima preko kojih se virus izlučuje u spoljašnju sredinu. To je razlog bržeg prenošenja virusa. Trenutna ispitivanja pokazuju da britanski soj virusa, prepoznat kod nekoliko pacijenata u našoj zemlji, nema značajnog uticaja na dužinu hospitalizacije inficiranih osoba, na osnovu broja dana provedenih u bolnici, kao ni na težinu kliničke slike - kaže dr Jovanović.

 

Doktorka Jovanović još kaže da su testovi koji su se do sada koristili u otkrivanju virusa u organizmu apsolutno dovoljni i za otkrivanje ovog soja, kao i za imunizaciju koja je trenutno dostupna u Srbiji.

- Ono što je u ovom trenutku vrlo važno, promene koje su prisutne u ovoj varijanti virusa nisu uticale na smanjenje efikasnosti vakcina koje su registrovane u Republici Srbije. Takođe, dijagnostički testovi koji se koriste za dokazivanje novog korona virusa u bolesničkim uzorku (brisu nosa i ždrela) nisu izgubili osetljivost i specifičnost - rekla je virusolog Tanja Jovanović.

- Mutiranje virusa je omogućilo ovom soju da lakše prodre u ljudsku ćeliji i zato je ovaj soj od 30 do 100 zarazniji od prethodnog dominatnog oblika kovida-19, objavio je Britiš medikal džurnal.

- Više pogađa mlađu populaciju

- Ne izaziva težu kliničku sliku niti posledice za organizam od do sada dominatnog oblika korona virusa

- Detektuju ga i dosadašnji testovi na korona virus

- Pretpostavlja se da sve vakcine koje su trenutno na tržištu pružaju zaštitu i protiv ovog oblika virusa

Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su, na osnovu analize stope incidencije simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija, identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom: groznica, kašalj i bolovi u mišićima, mučnine i povraćanje i dijareja. 

(Glas Javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR