Glas Javnosti

Bolnica na Karaburmi za dve nedelje

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Vojnomedicinski centar Karaburma od sutra će moći da prima obolele od korona virusa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da sutra počinju i radovi na izgradnji savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve nedelje.

Kako je rekao, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom je trenutku oko 6.000 kreveta na raspolaganju zdravstvenom sistemu.

''''Ne treba bežati od toga niti mi najvaljujemo katastrofičan scenario. Naš posao da budemo spremni za najgori mogući scenario, da možemo da prihvatimo hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita'''', rekao je Vulin Jutarnjem dnevniku RTS.

Ministar je kazao da je Vosjka Srbije dobila zadatak od vrhovnog komandata Aleksandra Vučić da za 10 dana uspostave bolnicu sa respiratorima i kiseonikom i dodao da je obezbeđeno 106 prključaka za kiseonik i oko 60 respiratora.

''''Od sutra od 7.30 biće raspoređeno osoblje'''', istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od srušenog dela objekta pored VMC biće napravljena savremena bolnica koja će biti završena za dve nedelje.

''''Sutra u lajv strimu gledaćemo radove koji će pokazati da je i privatni sektor sposoban da to uradi", najavio je Vulin.

Govoreći o angažovanju Vojske Srbije u vanrednom stanjju, Vulin je kazao da vojska obezbeđuje migrantske kampove, zdravstvenu infrastrukturu, sve gerontološke centre koji imaju više od 30 korisnika.

"Ne postoji vojska u Evropi koja ima toliko raznih zadataka i koja ih uspešno obavlja. Svaki od zadataka je dovoljan da angažuje instituciju kakva je Vojska, ispunjavamo naređenja naše Srbije", naglasio je ministar.

Kako je rekao, pozvano je i oko 100 rezervista koji su civilno sliužili rok u domovima zdravlja.

''''Oni su u Novom Sadu, Beogradu, u vojnim bolnicima, na poslovima kao što su čišćenje magacina, podela lekova penzionerima", naveo je Vulin.

Ministar odbrane je zahvalio Kini i Rusiji na, kako je rekao, značajnoj pomoći koju su poslale Srbiji u trenutku kada se se obe zemlje bore sa posledicama korona virusa.

Naglasio je da je dragocano sve što smo dobili - maske, brze testove, toplomere, vizire i stručno znanje.

Kako je reako, i jedni i drugi insistiraju na bezuslovnoj disciplini i izbegavanju kontakata između ljudi.

"Nema mera koje nismo primenili, radimo ono što rade Rusija i Kina, velika je stvar kada dođu ovde, i ako ima grešaka da se isprave", zaključio je Vulin.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR