Glas Javnosti

Bil Gejts: Biće potrebno vakcinisati ceo svet  

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U intervjuu za BBC jedan od osnivača Microsofta Bil Gejts  je rekao ‘da nismo bili spremni’ za korona virus i kritikovao je svetske vođe jer nisu na vreme dovoljno uložili u testiranje i opremu, pogotovo u trenutku kad se virus prvi put pojavio u Kini prošlog decembra.


 Globalno je barem 1,8 miliona ljudi zaraženo, 112.000 je umrlo i 415.000 se oporavilo od virusa, kažu sa Univerziteta Džon Hopkins.

Te zvaninee brojke podcjenjuju stvarne činjenice o zarazi zbog nedovoljnog testiranja i neujednačenog prebrojavanja mrtvih, a neke vlade žele sakriti koliko se zaraza proširila u njihovoj zemlji.

 Zbog ovakve nepripremljenosti nalazimo se na nepoznatoj teritoriji”, rekao je Gejts.

Kroz svoju fondaciju Bil & Melinda Gejts donirao je više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog za istraživanje vakcina u nadi da bi mogao zaustaviti potencijalne pandemije uključujući korona virus i ebolu.

Bil i Melinda Gejts dugo su upozoravali svet da nije pripremljen za odgovor na pandemiju, no malo ko ih je uistinu poslušao. 
 
Veliki broj vlada u svetu, uključujući Borisa Džonsona i Donalda Trampa su bili kritikovani jer nisu nabavili dovoljno opreme za zaštitu medicinskog osoblja, dovoljno testova za radnike na prvoj liniji i respiratore za bolesnike.

Gejts, koji je druga najbogatija osoba na svetu, je uočio nedostatak investiranja koji se nalazi iza nedovoljnog testiranja

- Investicije su mogle osigurati da dijagnostika bude odmah dostupna, lekovi i vakcine u dvostruko kraćem roku, ali većina tih investicija nije izvedena. Sad se mučimo i treba nam više vremena da sve posložimo na pravo mesto iako naučnici odrađuju herojski posao”, dodao je Gejts.

- Za razliku od priprema za rat gde napravimo simulaciju problema i uverimo se da smo dobri u tome, za ovaj rizik kog sam ja procenio većim od rizika rata bilo je vrlo malo pripreme - kazao je i dodao:

- Ipak verujem da ćemo biti spremni za sledeću pandemiju uz korišćenje novih naučnih spoznaja - rekao je on.

 
- Neke zemlje su s ovim krenule pre drugih. Zbilja su proverile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete - kaže Gejts.

- Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog meseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri meseca, a vakcinu ćemo imati u manje od godinu dana ako se oslonimo na prave fabrike i pravu nauku.”, istaknuo je Gejts.

Dodao je kako će vakcina biti potrebno dati svim ljudima, što znači 7,7 milijardi.

”Vakcina je najznačajnija stvar koja je ikad svetu bila potrebna”, kazao je.

Rekao je i da se slaže s doktorom Tonijem Fosijem da će vakcin biti dostupna za 18 meseci, piše Dejli mejl.

 

Izvor: BBC

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR