Glas Javnosti

Beba iz domorodačkog plemena u Amazoniji ima virus korona

Korona virus
Autor: Глас јавности

Testiranje dvomesečne bebe iz domorodačkog plemena Varao, koje je iz Venecuele izbeglo u Brazil, pokazalo je da je pozitivna na novi virus korona, objavio je kabinet gradonačelnika brazilskog grada Manausa.

Pripadnici plemena Varao počeli su da pristižu u Brazil 2018. godine u begu od ekonomske krize u Venecueli gde su živeli na području delte reke Orinoko. U skloništima u Manausu, glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas, danas ih živi šestotinak.

Socijalni radnici koji su selili porodice u nove objekte kako bi izbegli prenaseljenost u vreme epidemije virusa korona utvrdili su da je dvomesečna beba prehlađena pa su je pre 12 dana zajedno s majkom odveli u bolnicu.

Testovi su u ponedeljak pokazali da je pozitivna na virus korona.

Nije poznato kako se beba zarazila, stoji u saopštenju kabineta gradonačelnika Manausa. Otac je izolovan, a ostali pripadnici plemena Varao su pod nadzorom. 

Zdravstveni stručnjaci i antropolozi upozorili su da bi pandemija mogla da desetkuje 850 hiljada pripadnika domorodačkih plemena jer nemaju imunitet na bolesti iz spoljašnjeg sveta i žive u stanovima u kojima nije moguće održavati distancu od drugih.

Zdravstvena služba za pripadnike domorodačkih plemena do sada je prijavila tri smrtna slučaja od zaraze virusom korona, uključujući 15-godišnjeg dečaka iz plemena Janomami u brazilskoj saveznoj državi Roraima, koja se graniči sa Venecuelom.

Manaus, grad s dva miliona stanovnika u srcu amazonske prašume, posebno je teško pogođen pandemijom. U celoj brazilskoj saveznoj državi Amazonasu broj smrtnih slučajeva od zaraze udvostručen je u pet dana zaključno sa sredom i od bolesti je umrlo 105 ljudi, navodi brazilsko ministarstvo zdravstva.

Zdravstveni sistem ne može da se nosi s naglim rastom broja obolelih i svi su kreveti i respiratori na odeljenjima intenzivne nege već zauzeti.

(Izvor: 021/Hina)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR